Спецакцията на ДАНС и прокуратурата в София продължи през целия ден. Междувременно е започнало издирване на лица, които в петък целенасочено са създавали изкуствени опашки пред банковите офиси, предаде БНТ.

Вижте снимки >>>

Задържаните са свързани с лицензиран инвестиционен посредник, който според ДАНС е организирал разпращането на стряскащи съобщения. За целта е била създадена верига от свързани фирми за маркетингови услуги.

Чрез тях в четвъртък и петък до физически лица и дружества са били изпратени стотици съобщения, със заглавие: "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки". В него се обяснява, че банките са в криза, че има риск за валутния борд и за спестяванията и се рекламира изгодно предложение как хората могат да предпазят средствата си.

От съобщението на ДАНС става ясно, че разследването се води по текст от Наказателния кодекс за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Следобед е бил претърсен офисът на инвестиционния посредник и са иззети компютърни конфигурации.

2-ма от заподозрените, които бяха арестувани следобед, се смятат за организатори на схемата. За преки изпълнители се сочат 3-мата от рано сутринта, както и задържаните вчера. Те са пускали съобщенията чрез имейли, есемеси, звъняли са по телефона.

В следващите дни трябва да стане ясно кои от тях ще получат обвинения и какви.

Разследващите са на крачка да стигнат и до поръчителите на организираното разпространяване на слухове.

Докато течеше спецакцията в София, в Русе освободиха без обвинения Венцислав Ангелов – Чикагото. Той обясни, че е очаквал да бъде арестуван след публикациите си в социалните мрежи, но отрече да има връзка с организирана кампания срещу банковата система и се оплака от действията на полицаите.

На откритите телефони и имейл от Държавната агенция "Национална сигурност" е подаден сигнал и срещу Бойко Борисов, съобщиха за БГНЕС източници от агенцията.

Сигналът е подаден в момент, когато вчера в централата бяха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Цветлин Йовчев и директорът на ДАНС Владимир Писанчев.

Външният министър Кристиан Вигенин коментира, че именно Бойко Борисов трябва да е под особен надзор. Вижте повече тук >>>

През последната седмица Борисов многократно повтаря, че държавата е фалирала и че има нужда от МВФ. БНБ вчера призова политиците да се държат разумно, а всички финансови експерти твърдят, че в страната няма банкова криза.

В събота трима души бяха задържани за всяване на банкова паника в страната.