Мерките в Гърция не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система, съобщиха от БНБ.

Във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в Република Гърция, БНБ подчерта, че българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, е "напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни".

БНБ заяви, че банките в България, вкл. банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство.
 
Заедно с това БНБ е категорична, че "негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система". 

Банковата система в България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност. Това дава възможност за нормално функциониране на банковата система и независимост от негативни развития в съседни страни, се заявява в съобщение на БНБ.

В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България, се казва още в съобщението.
Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България.

Борисов: Взети са мерки

Създадени са системи за наблюдение на гръцките банки у нас, които да гарантират тяхната стабилност и самостоятелност, каза преди дни премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че Министерството на финансите съвместно с БНБ е създало системи за наблюдение на гръцките банки в България.

Борисов заяви, че българските вложители с пари в гръцките банки в България трябва да бъдат спокойни, защото тези банкови институции са абсолютно самостоятелни от "майките си" в Гърция.

По неговите думи мерките целят да не се създаде психоза, че парите в гръцките банки у нас могат да бъдат изтеглени към Гърция.

Български банкери припомнят, че гръцките банки у нас са отделни дружества и са под регулацията на БНБ.

МВнР: Носете си пари в брой

Българските граждани, които имат намерение да пътуват до Гърция, трябва да бъдат подготвени за възможността, че банковите услуги - включително обработка на кредитни карти и обслужване на банкомати в цялата страна, потенциално биха могли да станат ограничени за неопределен период, предупреди министерството на външните работи.

То препоръчва наличие на достатъчно евро в брой за покриване на извънредни ситуации и непредвидени обстоятелства.

Тегленето на пари от банкоматите в страната ще е ограничено до 60 евро дневноОграничителните мерки не се отнасят до онези, които използват дебитни или кредитни карти, издадени извън Гърция, се казва в съобщението на правителството в Атина.