Гръцките банки няма да отворят в понеделник и ще останат затворени цяла седмица - до 6 юли, реши правителството в Атина след заседанието на Съвета по финансовата стабилност.

Тегленето на пари от банкоматите ще е ограничено до 60 евро дневно. Изключение се прави за пенсиите, които могат да се изтеглят в пълен размер, предаде БНР.

Кабинетът забрани превода на пари зад граница. Разплащането за стоки и услуги с карти, издадени в Гърция, ще бъде възможно само на територията на страната.

"Ограничителните мерки не се отнасят до онези, които използват дебитни или кредитни карти, издадени извън Гърция", се казва в съобщението на правителството, което очевидно иска да успокои туристите в Гърция в разгара на летния сезон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В съобщението, поместено в правителствения вестник, се уточнява, че по време на банковата ваканция няма да се начисляват лихви по кредитите, чиито падежи са в този период, предаде ТАСС. 

Само за един ден от гръцките банки са били изтеглени близо 600 милиона евро.

Атинската борса ще остане затворена, най-малкото в понеделник, според правителствен източник, цитиран от Франс прес.

ЕЦБ продължава да поддържа гръцките банки

В неделя ЕЦБ проведе спешно съвещание, след като гръцкият парламент одобри провеждането на референдум за предложенията на кредиторите на 5 юли. Късно през миналата нощ в Атина "за" гласуваха 178 от 300 депутати, 120 бяха против.

ЕЦБ обяви, че запазва на сегашното ниво спешните заеми, отпускани на гръцките банки, оставяйки фактически отворена вратата за политическо решение в последния момент, за да бъде избегнат хаосът в гръцката икономика.

Европейският съюз ще направи всичко, което е по силите му, за предотвратяване на риска от финансови сътресения, след като кредиторите на Гърция отказаха да продължат програмата за кредитиране, посочи в Брюксел германският министър на финансите Волфганг Шойбле.

Министър-председателят на Франция Мануел Валс пък предупреди, че има реален риск Гърция да излезе от еврозоната, ако на обявения от Атина референдум направеното от кредиторите предложение за споразумение бъде отхвърлено. Валс настоятелно прикани гръцкото правителство да се върне на масата за преговори.

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел се съгласиха в телефонен разговор, че е "критично важно" да се намери начин Гърция да остане в
еврозоната, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на Белия дом.

МВнР: Носете си пари в брой

Българските граждани, които имат намерение да пътуват до Гърция, трябва да бъдат подготвени за възможността, че банковите услуги - включително обработка на кредитни карти и обслужване на банкомати в цялата страна, потенциално биха могли да станат ограничени за неопределен период, предупреди министерството на външните работи.

То препоръчва наличие на достатъчно евро в брой за покриване на извънредни ситуации и непредвидени обстоятелства.

Борисов: Взети са мерки

Създадени са системи за наблюдение на гръцките банки у нас, които да гарантират тяхната стабилност и самостоятелност, каза премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че Министерството на финансите съвместно с БНБ е създало системи за наблюдение на гръцките банки в България.

Борисов заяви, че българските вложители с пари в гръцките банки в България трябва да бъдат спокойни, защото тези банкови институции са абсолютно самостоятелни от "майките си" в Гърция.

По неговите думи мерките целят да не се създаде психоза, че парите в гръцките банки у нас могат да бъдат изтеглени към Гърция.

Български банкери припомнят, че гръцките банки у нас са отделни дружества и са под регулацията на БНБ.