На риск са изложени до 30 000 британски работни места, показва проучване на базираната в Брюксел изследователска група Bruegel, цитирано от агенция "Блумбърг" и БНР.

Финансовите активи, които са потенциално изложени на пренасочване, представляват 17% от банковата система на Великобритания, се казва в доклада на Bruegel, публикуван в сряда. Въз основа на дискусии с участници на пазара, учените са изчислили, че 35 на сто от банковата дейност на едро в Лондон вероятно се дължи на бизнес отношения с клиенти от ЕС.

Финансовите фирми ще трябва да преместят своя бизнес в рамките на единния европейски пазар след излизането на Великобритания от ЕС през 2019 година, тъй като това вероятно ще означава край на т.нар. "паспортни" банкови права, чрез които фирмите безпроблемно обслужват останалата част на единния европейски пазар от техните централи в Лондон.

За да се предпазят от загубата на подобен достъп, банките вече обсъждат с европейските регулатори възможността за създаването на нови техни бази в рамките на ЕС и са заявили, че ще започнат процес на придвижване на персонал в рамките на няколко седмици, след като британското правителство задейства преговорния процес по "Брекзит" както се очаква до края на март, се посочва в доклада на Bruegel.