Илмар Римшевич, който също така е член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), каза днес, че е взел решение да не се оттегля, тъй като е невинен.

Председателят на местната банка Норвик (Norvik) Григорий Гуселникове причината за започналото разследване, след като заяви, че че Римшевич му е поискал подкупи през 2015 година. На пресконференция днес Илмар Римшевич заяви, че "оттеглянето ми би позволило на хора като Гуселников да триумфират".

В петък антикорупционното бюро обискира офиса и дома на централния банкер на Латвия. В събота той се върна в страната и в присъствието на неговия адвокат бе разпитван до късно през нощта, а след това отведен за продължение на следствените действия. Остана в ареста 48 часа и след това бе пуснат под гаранция от 100 000 евро, дадени му от "добър приятел" по думите на неговия адвокат.

Латвийският президент Раймондс Вейонис, премиерът Марис Кучинскис и финансовият министър на Латвия г-жа Дана Рейзниеце-Озола призоваха Римшевич да подаде оставка, докато срещу него се води разследване по подозрение в корупция.

Вчера бе публикувана снимка, на която Римшевич е на екскурзия в Русия през 2010 година в компанията на тогавашен шеф на руска военна технологична компания. Римшевич каза днес, че е бил на риболов на руския полуостров Камчатка през 2010 година, че не познава никого на снимката и че снимката вероятно е подправена.

Латвийският централен банкер твърди, че е цел на някои търговски банки в Латвия и че е получавал смъртни заплахи, за които е уведомил полицията. Ситуацията може да дестабилизира финансовата система на страната, в която банката Ей Би Ел Ви (ABLV) вече има нужда от заем от централната банка, за да продължи да работи. ЕЦБ забрани на Ей Би Ел Ви да прави разплащания, след като американското финансово министерство я нарече рай за пране на пари.