Средната месечна работна заплата в края на миналата година е била 727 лв.

Тогава заетият персонал на бюджетна издръжка в академията е бил 6314 души - с 322 по-малко от 2010 година, предаде БТА.

Бюджетната субсидия на БАН е била 60 милиона лева. След протестите на служителите миналата година правителството отпусна 5 млн. лева повече за бюджета за тази година.
Парите от собствени приходи и трансфери за 2011 са 40 млн. лева, отчетоха още от БАН. От тях 30 млн. лв. са от научни разработки и от научни договори. Останалата част е от дарения, договори за услуги от страната и от чужбина и от наеми на имущество. Около 5 процента от собствеността на академията се отдава под наем срещу 4 млн. лв.

През 2011 година учените от БАН са работили по 2938 проекта, от които 2099 са получавали допълнително финансиране от външни източници. Допълнителното финансиране на научната дейност е привлякло общо 30 млн. лв. От тях 18 милиона са от България, като почти 25 процента са от договори с търговски фирми. Финансирането от чужбина е 12 млн. лв, като почти 25 процента са получени от чуждия бизнес.

Друга част от външното финансиране е свързана с участие в европейските програми. Само в Седма рамкова програма на ЕС е договорено финансиране за 2011 година в рамките на 2,4 млн. евро. Според доклада международната дейност е изключително свита, защото заради липсата на пари БАН не може да плаща членски внос във всички 23 международни организации, в които членува и участва в работата само на девет организации, три от които са свързани с хидрометереологичните прогнози.

По време на дискусията Иван Костов и Веселин Методиев от ДСБ заявиха, че е абсурдно БАН да се отчита пред парламента, защото депутатите нямат компетентност да дадат оценка на работата на учените. Методиев допълни, че сините ще внесат промяна в закона, която да поправи тази грешка и допълни, че трябва да има здравословно отстояние на БАН от властта.

Георги Пирински от БСП коментира, че това не е отчет, а годишен доклад. „В този доклад са представени най-важните дейности на звената. Дейността на БАН е свързана с всички основни теми от компетентността и отговорността на Народното събрание", добави той, цитиран от "Фокус".

Пенко Атанасов от левицата пък заяви, че намаленото финансиране от страна на правителството е довело академията до състояние, в което трудно изпълнява елементарните си задължения.
Румен Стоилов от ГЕРБ отговори, че за наука са дадени повече пари от предишното правителство и призова да не се политизира тази тема.

Вчера, след като представи новия шеф на БАН Стефан Додунеков на министрите, премиерът Бойко Борисов им разпореди да се допитват по всичките си програми и проекти до академиците. Той дори призова Симеон Дянков, който преди време ги нарече "синодални старци", да изпрати Додунеков, за да "стопли отношенията".