Парите са били присвоени от касиерката и главната счетоводителка на института, съобщи на извънредна пресконференция Евгений Николов - зам.-председател и временно изпълняващ ролята на председател на БАН, предаде „Фокус”.

Средствата са били източвани в периода от средата на 2010 г. до края на август 2012 г. като по-голяма част са от националния бюджет, каза проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН .
Годишният бюджет на Института по експериментална морфология и патология при БАН е около един милион лева, уточни проф. Хаджитодоров.

Нарушенията са установени след проверка през август и септември тази година от дирекция „Вътрешен одит” на института. Докладът от проверката е депозиран в академията на 3 октомври тази година и е подписан от покойния председател на БАН проф. Додунеков.

Освен източването на 371 хил. лв., одитният доклад е открил и други нарушения -  нарушаване на вътрешните правила на института за контрол за формиране на работните заплати и подправяне на първични счетоводни документи.

По думите на Николов установени са нарушения във формирането на работните заплати на служителите, като някои от администратривните постове са били по-добре заплатени от тези на доценти и професори.
По време на разследването е открита и фалшива диплома на главната счетоводителка на института, издадена на 30.06.2010 г. от Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Николов отбеляза, че въпреки условията на 3-годишен колапс в БАН и тежката икономическа криза в цялата страна, академията се стреми да има прозрачност във всичко, включително и в неприятностите и го доказва с тази пресконференция.
Той обясни, че в рамките на няколко дни след установеното нарушение, ръководството на БАН е провело 3 извънредни заседания и докладът от сметния одит и цялата документация по проверката са предадени на прокуратурата и на ГД „Национална полиция” на 11 октомври.
По думите на Николов с решение на директора на института е била уволнена касиерката, а към главната счетоводителка засега не може да се приложи същата мярка "заради поредица от болнични листове".
Той заяви, че ръководството на БАН е шокирано и огорчено от случая.

"На фона на мизерията, в която 3 години съществуваме, подобни нарушения са стряскащи. Никоя институция не е застрахована от подобни нарушения, водим ефективна борба да сведем до нула подобен брой нарушения", изтъкна още проф. Стефан Хаджитодоров, цитиран от БГНЕС. Той изтъкна, че академията най-много е заинтересована компетентните органи да си свършат работата, да се установи дали констатираното в доклада е истина и да бъдат възстановени тези средства.

Проф. Николов припомни, че дирекцията "Вътрешен одит" към БАН е създадена в началото на 2007 г. и досега тя е направила 83 одита на институти в академията.
"От тези 83 одита в 12 от звената на БАН са констатирани в различно време различен тип нарушения и са сезирани съответните компетентни органи", каза проф. Хаджитодоров, цитиран от БТА.

Очакваме правителството, лично министър председателят Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков, и Сергей Игнатов да оценят високо усилията на ръководството на БАН да спазваме финансовата дисциплина и съответното ниво на прозрачност, допълни проф. Николов.