Това заяви проф. Аврамов - директор на Института по електроника на БАН, в интервю за Дир.бг.

Тази идея е заложена и в проекта "Биофотоника и наномедицина" на института за изграждане на Център за върхови постижения по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР)* в областта на здравното хранене и биотехнологиите, за които бяха предвидени 70 млн. лв.

"Нашият проект, както и на останалите трима кандидати, бе отхвърлен от оценител, който нямаше нужния капацитет. В крайна сметка държавата пропиля 70 млн. лв. с лека ръка", коментира проф. Аврамов.

Проф. Аврамов е директор на Института по електроника в БАН, член на Настоятелството на академията и на контактната група за преговори  във връзка с последните протести и искания на учените.

Има над 30-годишен опит в научните изследвания на взаимодействието на лазерното лъчение с биологични структури. Основател е на ново за страната ни научно направление “Биомедицинска фотоника”. Той е и първият учен от Източна Европа, номиниран за Наградата за изключително високи научни постижения на ЕС – „Decartes“ (Декарт) в областта на онкологичните заболявания.

Основател и управител е на първото в България частно високотехнологично дружество ОПТЕЛЛА ООД (1990 г.), носител на наградата на МОН “Питагор” за най-успешна фирма в областта на изследванията и тяхното приложение. Основател и управител е на Медицински център “Интегративна медицина” - лечебно заведение с най-добри резултати в страната при лечението на онкологични заболявания.


Дир.бг разговаря с учения за откритията на лаборатория по "Биофотоника", която оглавява, за пропилените възможности в областта на здравеопазването и търсенията на учените в областта на онкозаболяванията.

- Оглавяваната от вас лаборатория има редица научни постижения в областта на диагностиката и лечението на тежки заболявания. Един от тях бе уред, който засича рака в зародиш. С какви проекти се занимавате в момента?


- Лабораторията по "Биофотоника" е една от 10-те лаборатории на Института по електроника към БАН. Тя е и основен център на т. нар. Център по биомедицинска фотоника. Това е виртуална структура, която обхваща няколко научни института и няколко университета на обща тематика - предимно физически методи, които са насочени към диагностика и лечение на тежки заболявания, най-вече рак.

Всъщност тематиката започва с фундаментално изследване на взаимодействие на физически фактори с биологични тъкани, а резултатите вече са използват за разработка методи и алгоритми за медицинска диагностика и лечение, за разработка на апаратура и внедряването й медицинската практика.

Ние имаме разработени редица медицински апарати.

От последните ни разработки са апарати за т. нар. фотодинамична терапия на рака. Това е един изключително перспективен подход, който се състои в това, че се ползва възможността раковите клетки да се направят чувствителни за светлина и за нанопрепарати и по много прецизни методики да се убият само раковите клетки, като се запазят съседните до тях здрави.

Това са методи, които даже не са широко внедрени в цивилизованите страни, защото са обект на непрекъснати изследвания. А процеса на внедряването в медицината трае години.

Но ние продължаваме да работим и на базата на тези резултати се опитахме да минем на по-висока фаза и кандидатствахме в Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) за създаване Център за върхови постижения.

За съжаление получихме отказ за финансиране на този център, което сега ще обжалваме.

- Вие кандидатствахте в  четвъртата област по европрограмата -  за здравословен живот и биотехнологии, където нямаше класиран кандидат. Какво предвиждаше вашият проект?

-  Проектът се казваше "Биофотоника и наномедицина". Основната му цел, тъй като там освен физици, химици, биолози, лекари, има и философи, науковеди и социолози, включваше промяна на парадигмата на медицината в България и преминаване от стандартизирана към персонифицирана медицина.

Това означава истински индивидуален подход при прилагане на лечение, предимно на рак, за който по света от години се говори, но нито се постига, нито е постигнато.

Това e персонализирана онкология. И сега, вместо да се занимаваме с научни изследвания, ще обжалваме и ще занимаваме с празни административни процедури.

- Не е ли изненадващо, че никой от четирите проекта, които кандидатстваха за изграждане на научен център в сферата в това направление, не бе класиран? Така реално страната ни губи 70 млн. лв. Как си обяснявате това?

- За мен цялата схема на програмата е компрометирана и хората, които са намерени да ни рецензират въобще не разбират за какво става дума.

Един от проблемите е и в това, че в конкурса участваха четирима кандидати с проекти**, които нямат нищо общо един с друг поради факта, че в един конкурс са събрани несъвместими неща. Там са всички тематики, които са свързани с медицина, биотехнологии, с храни, до голяма степен екология и в същото време държавата така е конструирала конкурса, че го е обезмислила.

За съжаление, аз това го казах още, когато се конструираше програмата, но не се вслушаха.

- Кой беше оценителят на проектите, който отхвърли вашия проект?

- Оценителят бе италианската фирма "Прогети плант", която бе избрана след обявен конкурс на МОН. Задължението й бе да намери компетентни рецензенти на тези сложни проекти за 350 млн. лв.

А ние имаме информация, че тази фирма въобще няма капацитет за такава дейност. И понеже, очевидно, не е намерила компетентни рецензенти по нашия проект, ние плащаме цената на тази глупост. Сега тази италианска фирма ще изчезне от България и никой няма да понесе отговорност за това, че 70 млн. лева са пропилени с лека ръка.

Тук проблемът е, че държавата се е лишили от контрол и е възложила програма за 350 млн. лв. на фирма, която не носи никаква отговорност за резултатите. Така не се прави никъде в цивилизования свят.

Тази фирма никога не се е занимавала с такова нещо. Сега ние ще обжалваме решението на управляващия орган т. нар. Изпълнителната агенция, която управлява оперативната програма. Забележете, тя носи отговорност за решението, но не носи отговорност за съдържанието на оценките и на рецензиите. Това е пълен парадокс.

За здравеопазването и новите методи на лечение в онкологията, очаквайте продължение на интервюто в Дир.бг. в петък - 23 февруари.



*ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" е нова програма със солидно финансиране от 1.3 млрд. лв. Тя е под ръководството на Министерството на образованието и науката (МОН), което за първи път ръководи европрограма. Програмата е част от цялостната визия свързана с Европа 2020 и желанието на ЕС да инвестира в нови технологии, наука и иновации. От самото си начало обаче у нас тя бе забавена и съпътствана от скандали, като дори се наложи по средата на периода да се създаде нова изпълнителна агенция, която да приеме ръководния орган на оперативната програма. През декември м. г. новата агенция към МОН не одобри доклада на независимите оценители - италианската фирма "Прогети плант", като мотивите за това бяха засекретени. Това забави финала на конкурса и едва миналия месец бяха обявени победителите в конкурсната програма.

** Останалите три отхвърлени проекта са:
- "Храни и биотехнологии за здраве" "Храни и биотехнологии за здраве" на Университета по хранителни технологии Пловдив;
- "Персонализация на трансплантациите на органи, тъкани и клетки" на СУ "Св. Кл. Охридски";
"Транслационна и персонализирана медицина за подобряване качеството на живота" на  МУ "Проф. Д-р Параскев Стоянов" - Варна.