"Българската нация няма да изчезне и да бъде претопена от малцинствените групи, противно на добилите популярност в последно време тези", е заявила доц. Антоанета Христова - директор на Института за изследване на населението и човека към БАН.

Според нея слуховете, че ще изчезнем като нация, са чисто политическо говорене. "Когато се удрят първичните страхове за оцеляване, тогава посланията най-много хващат ефект", каза Христова пред bTV. Тя посочи, че в България демографията не е по-различна от тази на Стария континент.

Според заключенията на учените от работна група "Здраве, продължителност на живота, смъртност" продължителността на живота зависи - 10 процента от здравеопазването, 20 процента от екологията, 20 процента от наследствеността и 50 процента от поведението на хората, като последният показател е най-малко изучен, предаде БТА.

С годините децата в семейството стават по-малко, а според статистиката днес се налага еднодетният модел. Три са основните идеи за насърчаване на раждаемостта.

  • За да не изчезнем, от БАН предлагат държавата да въведе система за стимулиране на раждаемостта, при която родителите със стремеж и постигане на по-високо образование, да получават много по-високи финансови поощрения при раждане на по-голям брой деца. Идеята е на член-кореспондента Атанас Атанасов от БАН, която е обявена на форума "Демографската ситуация и развитието на България".
  • На форума експертите са предложили и да се преустанови плащането на социални помощи "на калпак" и да се въведе диференциран подход, съобразен с линията на бедност, с минимален гарантиран доход и с други показатели.
  • Учените са предложили също да се въведе цялостен подход за подкрепа на семействата и на децата чрез обвързване на социалните помощи със социалните услуги и с цялостната оценка /а не само с оценка на семейните доходи/ на грижите за децата в семейството.