Това е нашият капитал, а за да си млад учен и за да бъдеш ефективен и успешен, трябва призвание и отдаденост 24 часа в денонощието, каза президентът в словото си за Деня на народните будители на тържественото събрание в БАН.

Преди събранието около 1000 учени от БАН отново излязоха на протест пред Министерски съвет с искане за повече пари за наука и достойно заплащане на техния труд.

По време на тържественото събрание държавният глава и председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски връчиха награди на млади и най-млади учени на академията в конкурсите "Професор Марин Дринов" и "Иван Евстратиев Гешов".

Президентът Радев отбеляза, че учените трябва да имат такива социални условия, че наистина психически, физически, интелектуално да бъдат отдадени на своята професия. И това е ангажимент на цялото държавно ръководство и на всички нас, заяви държавният глава. Той отбеляза, че когато говорим сега за нашето бъдеще, все повече се разгаря дебатът - накъде отива България, и кои са нашите приоритети.

Президентът Радев благодари на българските учени, че работят за тези приоритети, за формулирането на националнозначими цели и добави, че е важно повишаването на благосъстоянието на българските граждани, на тяхната сигурност, на модернизацията на държавата ни и по-пълноценното ни интегриране във всички важни европейски структури и инициативи.

Въпросът е как да стане всичко това, но не приемам, че трябва да дойдат еврокомисари, както се случва напоследък, и да ни кажат, че 0,2 процента от БВП за наука и за научни изследвания, са крайно недостатъчни, каза в словото си държавният глава. Той припомни, че строителите на съвременна България и хората, съграждали Третата българска държава, са започнали да инвестират в първата държавна институция - Българското книжовно дружество.

Нашите предци заложиха на науката и чрез техния залог България много бързо започна да се превръща в модерна европейска държава и започна да се интегрира в Европа, каза президентът Радев.

По думите му, ако искаме да имаме модерна държава, интегрирана в Европа, трябва да се обърнем към нашата наука, защото тя е тази, която ще ни покаже векторът и начинът, по който да постигнем рационални резултати.

Приемам, че науката е неделима част от нашия суверенитет и от нашата национална сигурност, защото не може в днешния сложен свят, объркан, противоречив, изключително конкурентен, непредсказуем, да разчитаме на научна експертиза от вън за много важни решения, които трябва да вземем, заяви държавният глава.

В словото си президентът говори за будителството и за днешния Ден на народните будители, като отбеляза, че в други езици няма такава дума.