"122 см - мегаполисът в плен на снега", пише в заглавие турският в. "Хюриет" по повод на зимната обстановка в страната.
"Най-големите снеговалежи в Истанбул от 30 години насам парализираха живота в града. Замръзна и Анадолът. Температурата в Карс (окръг в Североизточна Турция) падна до минус 30 градуса. В Истанбул и още 17 града училищата и днес ще останат във ваканция", обобщава обстановката вестникът.

Вижте снимки >>>

"Животът почти замря", пише още "Хюриет", като добавя, че националният авиопревозвач Търкиш еърлайнс е отменил вчера 277 полета, временно е било спряно движението на кораби през Босфора в двете посоки, а в истанбулската община Чаталджа снежната покривка е достигнала 122 сантиметра.
Община Газиосманпаша в Истанбул пък раздаваше топла супа на чакащите по спирките хора, пише вестник "Поста", цитиран от БТА.

"За някои удоволствие, за други - кошмар" е заглавието на "Миллиет" по темата за зимната обстановка в Турция. В десетки градове на страната учебният процес бе прекъснат, а на много места дейностите по снегопочистването се оказаха безрезултатни.

Температурата в Истанбул беше минус 4 градуса, Босфорът бе затворен за движение, десетки полети бяха анулирани, описва ситуацията изданието.

Същевременно снегът зарадва учениците, които останаха във ваканция, както и скиорите в зимните курорти, отбелязва още вестникът.

Студ и сняг в Гърция

Гръцката столица Атина осъмна със сняг. Заради лошото време училища и детски градини и днес ще останат затворени, а на места трафикът е нарушен, съобщават медиите. Синоптиците очакват снеговалежът да продължи да бъде интензивен не само в континенталната част, но и по островите.

Сняг вече е затрупал палатковите лагери на бежанците на гръцките острови. В лагера Мория на остров Лесбос сняг е затрупал палатките на бежанците, а на островите Самос и Хиос десетки бежанци живеят на студено и без отопление. На остров Евбея е обявено бедствено положение и там снежната покривка е достигнала два метра. От събота много села на острова са откъснати от света. В някои населени места няма електричество и вода.

4 жертви на студа в Албания


Силните студове в Албания са отнели живота на най-малко четирима души през последните три дни, съобщава Асошиейтед прес. Снегът спря да вали днес, но ниските температури в цялата страна остават. 52-годишен мъж е починал в град Голем, на 80 километра западно от Тирана.

Вчера 53-годишен просяк беше открит мъртъв в град Саранде, южно от столицата. Ден по-рано друг 38-годишен бездомник беше намерен мъртъв в пристанищния град Дуръс, западно от Тирана. 62-годишен мъж е починал, след като паднал от покрив в опит да почисти леда.

Редица села основно в северната и североизточната част на страната остават изолирани, а режим на тока и водата е въведен на много места, включително в столицата. Властите решиха учебните заведения да останат затворени.

Следете дългосрочната прогноза на Дир.БГ