Онова, което се случва в Македония, не е вече само македонски проблем, а проблем на всички нас, които живеем тук. Това заяви сръбският премиер Александър Вучич, който бе избран за президент, като призова гражданите на Македония да решат проблемите по мирен начин, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Вучич е разговарял снощи с лидери от региона за ситуацията в Македония, като е било констатирано, че успокояването на ситуацията е единственото възможно решение. Както съобщава сръбската телевизия "Пинк", сръбският министър-председател е разговарял снощи с лидера на ВМРО-ДПМНЕ в Македония Никола Груевски, с лидера на ГЕРБ и кандидат за премиер на България Бойко Борисов и с председателя на албанския парламент Илир Мета.

Турският президент Реджеп Тайп Ердоган определи като обезпокоителни събитията в Македония, като добави, че насилието не може да бъде изход от никакъв проблем, съобщи частната турска телевизия НТВ. Пожелаваме на приятелска и братска Македония час по-скоро да постигне спокойствие и стабилност, каза Ердоган в реч, в Истанбул днес.

В отделно изявление на президентството на Турция се изразява "дълбока тревога" заради насилието в македонския парламент и се насърчава създаването на ново правителство при зачитане на демократичните принципи. "Македония има ключово значение за установяването на траен мир на Балканите", оценява турското президентство, цитирано от АП.

Албанският премиер Еди Рама призова етническите албанци в Македония да не се поддават на провокации. "Албанците в Македония не трябва да стават жертва на провокации. Те трябва да бъдат пример за това как ние всички искаме стабилност и демокрация в Македония, а не нейния край. Това е момент, в който ние наистина искаме повече спокойствие", заявил Рама.

Австрийският външен министър Себастиан Курц, който председателства ОССЕ, и генералният секретар на ОССЕ Ламберто Дзаниер излязоха с обща декларация, в която осъдиха събитията в Македония. В съобщението се казва, че насилието не може да бъде средство за замяна на политически решения и те трябва да се взимат съгласно демократичните процеси и по отговорен начин.

"Шокиращи са нападенията срещу няколко депутати и нахлуването в сградата на парламента, който е сърцето на демокрацията в страната. Това бе акт на сплашване и нападение срещу представители на гражданите, който аз недвусмислено осъждам. Редът и мирът трябва веднага да се възстановят. Призовавам всички страни да се въздържат от бъдещо ескалиране на насилието", заяви Курц.

Дзаниер добавя, че органите на реда трябва да осигурят сигурността на всички депутати и да се погрижат извършителите да бъдат изправени пред правосъдието. Двамата заедно призоваха политическите партии в Македония да продължат своя диалог в парламента и да зачитат демократичните процеси и изхода от изборите през декември.

Германският външен министър Зигмар Габриел нарече "неприемливо" щурмуването на македонския парламент снощи от протестиращи, противопоставящи се на избора на нов председател, съобщи ДПА.
Ново правителство трябва най-накрая да бъде формирано там. Имаше демократични избори, каза Габриел преди срещата на външните министри на ЕС в Малта. Напълно неприемливо е сегашната управляваща партия да отказва да го позволи, както и това, че нейните поддръжници щурмуват парламента и бият депутатите, каза германският външен министър.

Президентът на Косово Хашим Тачи написа във Фейсбук, че Охридското споразумение е правилната рамка за осигуряване на демократичното функциониране на Македония. Следя събитията в Македония с тревога. Поздравявам избора на новия председател на парламента Талат Джафери и апелирам всички да се въздържат от насилнически актове, написа Тачи.

Обединените нации съобщиха, че с изключителна тревога следят развитието на ситуацията в Македония и призоваха за въздържаност и спокойствие. Насилието, насочено към демократични институции и избраните представители на народа, е неприемливо, се изтъква в съобщение на говорителя на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, публикувано на сайта на ООН.