Валери Симеонов от „Обединени патриоти“ смята, че решаването на парламентарния проблем в Македония си е работа на македонската държава. 

Да, има опасност за България, защото когато гори къщата на съседа, гори и външната ти стена, каза пред Нова телевизия евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

По думите му ако нещо се случи в Македония, страната ни трябва да защити гражданите си там. Това обаче няма да стане със статус във Facebook. Има Европейски съюз и НАТО, добави той.

Според него има два вида причини за случващото се в Македония – вътрешни и външни. Вътрешните са много прости – Никола Груевски управлява 10 години без редовни избори и той се опитва да защити властта си на всяка цена, заяви Джамбазки и допълни, че това е една криминална власт, замесена в чудовищни кражби. Той нагнетява и етническо напрежение.

Президентът Иванов е марионетка и кукла на конци и той изпълнява неговата воля. Груевски не беше в Македония, за да може да се разграничи от случилото се, допълни още евродепутатът. Джамбазки посочи и два международни фактора, които се преплитат. От една страна това е интереса на Сърбия, зад която седи Русия. От друга страна е и турският фактор, каза той.

Красимир Каракачанов, „Обединени патриоти“: България може да бъде пряко замесена, ако конфликтът в Македония се разрасне

В Македония има около 120 хил. граждани с българско гражданство, но има още стотици хиляди, които имат българско етническо самосъзнание. България не е страничен наблюдател, може да бъде много пряко замесена, ако проблемите в Македония се разраснат,  каза съпредседателят на „Обединени патриоти“ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, цитиран от „Фокус“.

„В конкретния случай става въпрос за цинична борба за власт, в която и двете страни използват всякакви прийоми“, посочи той. „Трябва да засилим каналите си на информация. МВР на българска територия трябва да внимава да не навлизат на територията на страната хора, които по някакъв начин могат да бъдат използвани за дестабилизиране на България и на други страни“, заяви Красимир Каракачанов.

„Очаквам, че е възможно при разрастване на конфронтация в Македония натам да се насочат хора от този тип, каквито наблюдаваме в Близкия Изток“, коментира той.

Според него България трябва да е активна в разговорите с Македония и с другите съседни страни, които са формулирали свой интерес в Македония - Албания и Сърбия. „Нашата позиция трябва да е ясна на всички балкански страни, които може би в момента си правят сметки“, обясни Красимир Каракачанов. „България е категорично за запазване на териториалната цялост на Македония, вътрешните проблеми там трябва да се решават според законите, без конфронтации“, каза още той.

Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: Решаването на парламентарния проблем в Македония си е работа на македонската държава 

Смятам, че решаването на този парламентарен проблем в Македония си е работа на македонската държава,  коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, цитиран от "Фокус".

„Според мен тук става въпрос точно за противопоставяне на политическа основа, което прераства в етническо противопоставяне. Аз също съм категорично за териториалната цялост на Македония и за максимално бързото решаване на този въпрос, макар че лично аз съм скептичен, че може толкова бързо да бъде решен.

Не мога да дам мнение дали има външна намеса или не. Определено сме свидетели на една активна външна политика на албанската държава, да не кажа и леко агресивна. Това трябва да бъде следено и да не бъде допускано - Албания да си позволява пряка намеса с инструкции и въздействие върху албанското малцинство в Македония“, коментира Симеонов.

По думите му това трябва да се контролира и да не се допуска, включително и Европа трябва да бъде нащрек. 

Попитан дали е възможно същата ситуация да се повтори и в България, ако ДПС и ДОСТ дойдат на власт, той отговори: „Не, коренно различна е ситуацията тук. Коренно различно е съотношението. По друг начин са етносите, в България в много по-голяма степен са ни приобщени етносите, много по-установен е нормалният диалог. Истината е, че партии като ДПС и ДОСТ пречат за естествената цялост на обществото. Както знаете, винаги сме били против тяхното участие, както в управлението, така и в политиката“.

По думите му дейността на "Обединени патриоти" по отношение на отстраняването на тези партии, ще продължава, защото точно те носят в себе си риска от разпалване на междуетнически конфликти.