Предприемаме необходимите стъпки, свързани с балистичните ракети. В задълженията ни влиза защитата на 80-милионна Турция, подчерта Ердоган по време на участието си в "Блумбърг бизнес форум" в Ню Йорк, цитиран от Анадолската агенция и БТА.

Държавният глава на Турция заяви вчера още, че продължават преговорите на Анкара за купуване от Русия на зенитни ракетни системи С-400.

Преговорите продължават. Ако в Сирия, близо до нас, има ракети С-400, аз ще се постарая и ние да имаме С-400, както и С-500.

Ако не можем да купим оръжие от НАТО, ще намерим друг начин да направим това, каза Ердоган.

Турският президент съобщи на 12 септември, че Турция е платила депозит на Русия за покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400 въпреки възраженията на съюзниците й от НАТО.

Ердоган иска да превърне Турция в нова ядрена сила, държавният глава притежава таен план за атомна бомба в момент, когато отношенията му с ЕС се намират в криза. Това предупреждение отправи в средата на август турския т журналист Абдула Бозкурт. В негова статия тогава пишеше, че хора от близкото обкръжение на Ердоган, имащи влияние върху неговите решения, казали, че турският президент вече е обсъждал възможността за придобиване на атомна бомба.