Неправителствени организации и собственици на имоти по бургаското крайбрежие бойкотираха общественото обсъждане за създаване на Национален парк "Българско Черноморие".
С викове "вън", "крадци" и "мафия" експертите бяха изгонени, съобщи БНР.

Протестиращите твърдят, че решението на Народното събрание за спирането на разпоредителни сделки с държавни имоти в Зона А и Б по Черноморското крайбрежие е незаконосъобразно.

Това решение беше взето преди една година и сега то прераства в процедура за създаването на Национален парк, който ще обхване 3 области - Добрич, Варна и Бургас. Според протестиращите, паркът ще засегне частни общински земи и ще наложи поредните забрани за строителство.

Проектът за парка предвижда мораториум върху всички строежи и сделки в десет девствени плажа и в регламентираните от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие урбанизирани зона А, която обхваща 100 метра от плажа, и зона Б. Изключение от забраната ще се допуска само за изграждане на инфраструктурни обекти с местно и национално значение.

От ГЕРБ атакуваха идеята на МОСВ за създаването на Национален парк "Българско Черноморие".

Лиляна Павлова - депутат от ГЕРБ и бивш регионален министър, заяви, цитирана от БНР, че това ще доведе до големи разходи на държавата и заподозря съмнителен подход към обособяване на зоните на парка.

Според ГЕРБ трябва незабавно да се обявят вече картираните и готови от миналия април 19 зони за защита на местообитанията и да се издадат заповеди за тях, защото в тях ще бъдат заложени режимите за защита на чувствителните територии. Освен това трябва да се утвърдят специализираните кадастрални карти за дюните.

"Необходимо е да се положат максимални усилия за въвеждане в действие на общите устройствени планове на общините и плановете за управление на защитени територии", смятат от партията.

Природозащитниците от коалиция "За да остане природа в България" определят проекта за парка като "конфликтно и непълно" предложение. В позицията на организацията се казва, че натрупването на грешки и пропуски цели единствено бламиране на идеята за създаване на нов национален парк.