Това обяви в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“  по телевизия "Европа" журналистът и режисьор Нидал Алгафари.

Информацията му идва от Мохамед Абдула, който е дългогодишен кореспондент на „Ал Джазира“ и в момента живее в Истанбул.

Тези формирования са под шапката на президента на Чечня Рамзан Кадиров и формалната им кауза е да се борят срещу ИДИЛ в Сирия, уточни Алгафари. В тях участват наемници от различни националности.

 „И сега в един момент се появяват хората на Кадиров или на други такива паравоенни ръководители, които изпратиха едни бойци, защото много дълго молеха „Дайте ни на нас ние да се разправим с тях, ние ще покажем какво можем“, заяви Нидал Алгафари.

И се появиха тези наемници, които са от много националности, те не са само от една националност – не са само руснаци, не са само украинци, но са и сърби, включително има в тях и българи. Българи, които са наемници и участват, включително смятаме, че в този удар, в който удариха американските командоси, че там има и загинали българи", каза Алгафари.

В отговор на въпрос "Кой смята това?, той заяви: 

"Източникът, който го имаме е човек, който много добре познава и България, познава много добре и Близкия Изток. Бил е дълги години кореспондент на „Ал Джазира“, в момента е в Истанбул. Той е човек, който е завършил в България и се казва Мохамед Абдула. Това е по негова информация, която тръгна от източници, които смятам, че са достоверни. Те не се бият под флага на Русия – те се бият под каузата, че трябва да спрат ислямската напаст, която ни нападна, че трябва да се борят срещу тероризма, т.е. едни наемници, които дали отиват за кауза не мога да твърдя, но повечето според мен са хора, които отиват срещу доброто заплащане, което получават“.