Това заяви зам.-председателят на организацията д-р Юлиян Йорданов пред БНР.

Във вторник Надзорният съвет на касата обяви, че няма да подпише споразумението с лекарите, защото ултиматумът им за повишаване на цените на някои медицински услуги ще доведе до 12 млн. лева дефицит в бюджета на касата и ще намали броя на направленията.

За нас е меко казано учудващо, че надзорът на НЗОК отказва да подпише рамковия договор, защото след дълги преговори по него беше постигнато съгласие, каза Йорданов.

Той обясни, че Националния рамков договор и договорът за цени и обеми са две различни споразумения, които се подписват едно след друго.

При липсата на Национален рамков договор обаче по закон здравната каса внася предложение за цените и обемите в Министерския съвет.

„Свързването между двете неща е учудващо. Тук има явно нежелание, може би и опит за извиване на ръцете на Българския лекарски съюз, защото в текстовата част на Националния рамков договор бяха постигнати много добри неща по отношение функциониране на системата”, заяви Юлиян Йорданов.

Според него искането на лекарите - да се повиши вниманието върху профилактиката на заболяванията и върху диспансерното наблюдение, няма да доведе до преразход в бюджета на касата.

На въпрос ще доведе ли това до действително намаляване на направленията, заместник-председателят на съюза отговори, че промяната цели повишаването на качеството на здравните услуги, което не зависи от оборота им.

Насочване на вниманието върху профилактиката е тенденция в целия свят, каза той.

Лекарският съюз ще обжалва решението на надзорния съвет, защото то е взето в намален състав и не е известно кой и как е бил упълномощен да гласува, заяви Йорданов.

Според него до последния срок за подписване на Националния рамков договор 29 декември има време Надзорния съвет на касата да се събере в пълен състав и да приеме предложенията на лекарите. Те обаче няма да отстъпят за договора за цени и обеми.

Вчера управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова, повтори, че касата няма намерение да подпише договор, който е в ущърб на пациентите.