При изкачването българският турист почувствал болки в краката си и умора. Помолил спътниците си да продължат изкачването без него и да го оставят да си почине. След това седнал, за да си поеме малко въздух, а приятелите му продължили катеренето до самия връх Пениа. Връщайки се, те го открили безжизнен и изтегнат на земята, уточняват местните издания, цитирани от "24 часа".

Групата подала веднага сигнал до алпийските спасителни служби, които изпратили хеликоптер с лекари. Те стигнали до кота 3200 метра, опитвайки се да реанимират българина, но било твърде късно.

Хеликоптерът първо извозил един от участниците в изкачването, който изпаднал в шок от случилото се. Едва след това се върнал и трупът на сънародника ни бил транспортиран.

Разположената в северната област Алто Адидже Мармолада е най-високата група върхове в Доломитите и заради уникалността си е под закрилата на ЮНЕСКО. Известна е като кралицата на Доломитите.

Само преди дни друг българин загина при изкачване на връх Тенгри в планината Тяншан. Един от най-добрите инженери на БНТ - Иван Тодоров, паднал в огромна пропаст. Тогава беше съобщено, че в последните години точно този връх е отнел няколко десетки живота. Само в рамките на последните 10 дни преди инцидента с българина там загинал и друг алпинист, турски гражданин.