Василий Кащи, който е един от общинските съветници в Белгород, е гласувал срещу отдаването на парцел за строителство на православна църква на непризната от никого Украинска патриаршия. В резултат на това група активисти от една от местните управляващи партии - Народен фронт, го е нападнала, съобщи пред Дарик радио Антон Киссе - президент на Асоциацията на българите в Украйна.

Той допълни, че се е обърнал към Службите за сигурност на Украйна и към губернатора на Одеска област с искане нападението да бъде разследвано.

Пред Нова телевизия Киссе допълни, че според него атаката има общо с това, че Кащи е с български произход.

Нападението се е случило преди седмица около сградата на местния градски съвет, където се разглеждал въпросът за предоставянето на земя на непризнатата от никого патриаршия. На излизане от заседанието върху него се нахвърлили украински националисти, били го, залели го със зелена боя и го изхвърлили в кофа за боклук.

След няколко дни Антон Киссе се обърнал към службите за сигурност, съобщи самият той.

„Искаме да се разследва тази ситуация – каква вина има Василий Кащи, има ли изобщо той някаква вина? И за действията на тези активисти трябва да се даде юридическа оценка. Безусловно обществеността трябва да бъде успокоена, защото не може да бъде така. Човекът е избран и той изразява своята дума по регламент и по закон”, каза Киссе.

Той допълни, че българите живеят вече повече от 200 години в този край и не са извършили никакво посегателство.

„Хората са мирни тук. И не само българите, това е миролюбив край, живеят много националности и народности и никога не е имало конфликти, никога. Цари мир и съгласие. Тук най-многобройните българи по численост са бесарабските българи и в такива ситуации те изразяват своята позиция”, заяви още Киссе.

За момента реакции от българското посолство или от консулството ни в Одеса няма.