По-рано бе съобщено, че е задържан само един български гражданин.

По случая са задържани още двама трафиканти - турски граждани, предаде БНР. Те са обвинени в нелегален трансфер на хора и са предадени на прокуратурата.

Билетът на всеки бежанец е струвал по 2000 евро, за да бъде преведен до Гърция и след това до границата с Македония.

Вчера още двама българи бяха задържани по случая с откритите мъртви в камион в Австрия 71 бежанци. Досега бяха арестувани други четирима българи и един афганистанец.

Междувременно бе съобщено, че на гръцкия остров Лесбос ситуацията с имигрантите и бежанците е извън контрол. Тази сутрин хиляди затвориха достъпа към централното пристанище Митилини в знак на протест срещу условията на живот.
На пристанището спят над 6000 души, а общо на острова са над 13 000, съобщават властите.

Всеки ден специален кораб прехвърля от Лесбос за Атина по 2500 бежанци, но още толкова пристигат ежедневно. Официална информация на европейските сили по охрана на границите Фронтекс съобщава за 23 000 имигранти, пристигнали на гръцките острови за седмица.

Нови полицейски части днес пристигнаха от Атина в помощ на морската охрана.
На островите Кос и Лерос има повече имигранти, отколкото властите могат да приемат.

Служебният премиер Василики Тану свика извънредно заседание на министерския съвет по кризата с бежанците. Днес в Атина пристига еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос за среща с гръцкото правителство.

20 км от оградата край Лесово готови

В района на Лесово вече са готови 20 км от оградата по границата, каза по време на днешния блицконтрол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от БТА.

По думите й това е само част от всичките планирани близо 130 км от съоръжението. Ще има направени специални отвори, през които ще може да се минава, като целта е да се насочи потокът към граничните пунктове. Близо 10 км от пътищата в региона на Хасково около границата също са готови.

Бъчварова имала уверение, че до края на есента ще приключи изграждането на първата половина на оградата. Така командированите на границата вече ще са по-малко, а и разходите за целта ще намалеят.