От близо 30 г. Стоянов продава хотдог в павилиончето си само на метри от сградата на парламента, станала обект на въоръжена атака на местен ислямист преди два дни, при която беше убит един войник.

Българинът не скрива потреса си от видяното и преживяното. През тези 30 години той е видял петима премиери на Канада да се сменят, като е сервирал обяд поне на един от тях.

Вижте снимки

"Напуснах България през 1980 г и се установих в Канада заради репутацията й на сигурна и демократична страна", казва той.

Но в понеделник сутринта така и не успял да разтвори шатрата на павилиона си на обичайното й място. Полицията отцепила целия район, докато въоръженият ислямист върлувал.

"Канада отдавна се славеше като сигурно място, където можеш дори да не заключваш вратата си, но отсега изглежда броят на ключалките ще нарасне. Това бе голяма изненада за хората. То е известно предупреждение да обърнем внимание какво става другаде по света", коментира още българинът.

По-нататък репортажът описва разигралата се драма, в която нападателят убива 24-годишен почетен гвардеец на пост пред националния военен мемориал, след което нахлува в сградата на парламента. Там започва страховита престрелка по коридорите, преди 32-годишният ислямист единак да бъда застрелян на метри пред една от залите, в която заседават канадски депутати.

Той беше идентифициран като Майкъл Зехаф-Бибо - канадец от смесен либийско-канадски произход. Неотдавна бил конфискуван паспортът му, тъй като службите за разузнаване са го смятали за "високорисков пътник".

Вчера майка му заяви, че оплаква жертвата и пострадалите от стрелбата, а не сина си. Сюзан Бибо каза, че не може да даде никакво обяснение за извършеното от сина си.

Стрелецът искал да отиде в Сирия

Стрелецът от Отава е планирал да пътува за Сирия, съобщи междувременно британското издание "Телеграф", цитирано от "Фокус". Майкъл Зехаф-Бибо е бил в канадската столица, за да кандидатства за паспорт, с който да отпътува в разкъсваната от война близкоизточна държава.

Той явно е изпитвал все по-дълбоко разочарование от факта, че не може да си осигури документацията, необходима за пътуването, споделят обитатели на приюта за бездомни, където той е живял до последно.
Миналата седмица той споделил и пред майка си, че целта му е да достигне Сирия. Това е била тяхната първа среща от 5 г. насам.

България, ЕС и НАТО осъдиха атаките в Отава.