Определението за предсрочното освобождаване е произнесено от състав на Старозагорския окръжен съд на 23 март след направено предложение от ръководството на затвора, съобщи в. "Монитор".

Русев излиза на свобода 5 години и 8 месеца по-рано. През 2008 година той беше задържам в Иран със 129 кг хероин в тайник на камион.

Сред мотивите за помилването е записано, че докато е бил зад решетките Русев е имал добро поведение, работил е като шофьор и портиер в един от цеховете, избягвал конфликтите, награждаван е бил много пъти, включително и с домашен отпуск.

"Връзката със семейството му е здрава и получава безрезервна подкрепа и съдействие. Възможността за бъдеща ресоциализация са свързани с промяна на нагласите му, съхранените му социални контакти и изградените трудови навици", уверява шефът на мястото за изтърпяване на наказани Иван Карушков.

Съдът в Стара Загора е постановил през следващите 3 години Русев да се среща периодично с пробационен служител.

Историята

55-годишният Русев е задържан на 20 септември 2008 г. на паркинг край град Тебриз в Иран. При проверка в камиона му "Мерцедес Атрус" - собственост на фирма от Костинброд, е намерено огромно количество хероин.

На 2 ноември 2009 година той получи присъда "доживотен затвор", която две години по-късно беше потвърдена след обжалване, като имаше опасност дори от смъртна присъда. По време на престоя си в техеранския затвор на българина се наложило да претърпи две операции на бъбреците.

В резултат на активни дипломатически действия шест години по-късно, през август 2014-а, Русев беше прехвърлен в софийския затвор.

След връщането му в България той беше осъден първоначално на 5 години при облекчен режим, но в последствие след атака от страна на държавното обвинение присъдата стана 15-годишна.

През цялото време българинът твърди, че няма нищо общо с трафика на наркотика.

Само преди дни започна съдебно дело срещу бившия шеф разузнаването Кирчо Киров за разгласяване на държавна тайна. Причината е, че през 21014 той е говорил за случая в телевизионен ефир, а информацията към онзи момент е била класифицирана.