Това съобщиха от посолството на Канада за Румъния, България и Молдова.

Новите правила влизат в сила в 16 часа българско време.

Това е първата фаза от отпадането на визовия режим и тя засяга българите, които са имали канадска виза в последните 10 години или които в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ.

От посолството допълват, че подаването на молбата е прост, евтин (струва 7 канадски долара) онлайн процес, който отнема само няколко минути. eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес. В повечето случаи, eTA се издава в рамките на минути от подаването на молбата.

Визите за всички български граждани ще отпаднат окончателно на 1 декември 2017 г. От този момент нататък, те вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада, по въздух, суша или море, за престой до шест месеца. Все пак, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, те ще се нуждаят от eTA за да се качат на полет за Канада.

"Канада цени особено много партньорството си с България. Опростяването на процедурите за пътуване насърчава по-доброто разбиране и създава повече възможности за засилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически връзки", каза посланикът на Канада в България Кевин Хамилтън.

Допълнителна информация ще бъде предоставена на уебсайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г.