У нас 18,9 % от хората имат автоимунно заболяване, свързано с щитовидната жлеза. 10,7 % от населението пък е с нарушена функция на жлезата, като 6,2 % имат хипофункция (намалена функция), а 4,5 % хиперфункция (свръхпроизводство на хормони). По правило жените страдат 2 пъти по-често от тиреоидни заболявания от мъжете.

Стряскащите данни бяха съобщени днес на пресконференция в БТА по повод Международния ден на щитовидната жлеза – 25 май. Инициативата е на Българско дружество по ендокринология, Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ), с подкрепата на Мерк България.

Особено притеснително е, че безсимптомният хипертиреоидизъм се среща 2 пъти по-често, в сравнение със случаите, когато са налице видими симптоми. При хипотиреоидизма разпределението е по равно. Само 22% от болните с повишена функция и 35% от болните с намалена функция знаят, че са болни, подчерта проф. Ана – Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и началник Клиника по ендокринология в УМБАЛ Софиямед.

Голяма част от симптомите наподобяват признаци и състояния, които най-често хората отдават на натоварения и забързан начин на живот – умора, нарушения на съня, тревожност, промени в теглото и др., а всъщност основната причина е в нарушена функция на щитовидната жлеза. 

Проф. Борисова алармира, че щитовидната жлеза играе критична роля по време на бременност и има пряка връзка между интелигентността на децата и нивото на майчините тиреоидни хормони. Въпреки това, тя не препоръчва масов скрининг на всички бременни жени, а само на тези, които имат показания за това. Сред рисковите фактори са възраст над 30 години, фамилна обремененост, наличие на заболяване на щитовидната жлеза или на друга автоимунна болест, предишни аборти и т.н.

Проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в специализираната болница по ендокринология, съобщи, че над 25% от населението в България има възлеста гуша. С напредване на възрастта този процент се покачва до 60%.

При 5-6% от диагностицираните се открива рак на щитовидната жлеза. Най-често възлестата гуша протича абсолютно безсимптомно, в това число и без промяна в нивото на хормоните на щитовидната жлеза. Няма никаква гаранция, че ако нивото на тиреоидните хормони е нормално, човек не страда от възлеста гуша или Тиреоидит на Хашимото, също много разпространен в България, при който в 70% от случаите хормоните са в норма.

Затова проф. Ковачева препоръчва освен кръвни изследвания, хората да си правят и профилактични ехографски изследвания. Тя подчерта, че благодарение на съвременните методи злокачествените възли в щитовидната жлеза могат да бъдат локализирани, когато са още съвсем малки. А това позволява пълното им излекуване, без да се налага хирургична интервенция, използването на упойка и т.н.

Мария Силяновска, председател на ВИОМ, обясни, че ракът на щитовидната жлеза и проблемите с щитовидната жлеза по време на бременност са акценти на тазгодишната Международна тиреоидна седмица от 22 до 28 май, която ще бъде отбелязана едновременно в 40 държави. Мотото тази година е „Не си ти, а твоята щитовидна жлеза!“.