В интервю за "Фокус" той обясни, че има мобилизирани българи, които са в състава на украинската армия и в момента воюват в Източна Украйна, участват в антитерористичната операция, имало и доброволци.

В местата, където компактно живеят украинските българи, в момента няма военни действия, подчерта дипломатът.

По думите му българите са притеснени от агресията на Русия и не могат като граждани, като "толерантна част на украинското общество", да са равнодушни към събитията.

"Истината е, че не ние нападнахме Русия, а обратното - Руската федерация, игнорирайки всички международни норми на международното право, двустранни спогодби, игнорирайки морала - всичко заедно. И то под митичен предлог нападна Украйна”, добави посланикът.

Междувременно на пресконференция помощник-генералният секретар на ООН за човешките права Иван Шимонович заяви, че близо 2600 души са убити от средата на април досега в конфликта в Източна Украйна.

Той представи нов доклад за нарушаването на човешките права в Източна Украйна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

В него се казва, че между средата на април и 27 август в конфликта в Източна Украйна са загинали най-малко 2593 души - средно по 30 души на ден.

"Тенденцията е обезпокояваща. Има значително увеличаване на броя на убитите в източната част на страната", подчерта Шимонович.

Той уточни, че в посочените данни са включени и 298-те жертви на разбилия се малайзийски самолет.

И двете страни в украинския конфликт нарушават правата на човека, взимайки на прицел цивилни, блокирани от сраженията в градските райони или опитващи се да избягат през т.нар. "безопасни коридори".

Проруските сепаратисти прибягват до убийства, мъчения и отвличания, а украинските сили са отговорни за нарушения на човешките права като произволни арести, мъчения и изчезвания на хора.

Заключенията в доклада се основават на изводите на 34-членна наблюдателна мисия на ООН в Украйна.