Това заяви по БНТ изпълнителният директор на “Хели Ер” Захари Алексиев. Телевизията разпространи първа снимка на сънародниците ни от мястото, където ги държат.

Днес от МВнР съобщиха, че в понеделник хеликоптер на българската авиокомпания е бил принуден да кацне в южната част на Република Судан.

Шестима български граждани – трима души екипаж и трима механици, са задържани от бунтовническа групировка "Sudan People's Liberation Movement-North" /SPLM-North/, която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Хеликоптерът е изпълнявал полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН, за което има издадени разрешения от властите. "Хели Ер" повече от 10 години работи по договор с програмата.

Засега не е ясно защо хеликоптерът е кацнал непредвидено в понеделник в отдалечен район в Южен Кордофан в Судан, на границата с Южен Судан.

Нашите съграждани са добре, за тях се преговаря на най-високо ниво от ООН, коментира по-рано пред журналисти в парламента министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от БТА.

"Не става въпрос за плен в случая, но повече от това предлагам да не коментираме, когато имаме повече информация, ще ви я дадем. Поддържаме непрекъсната връзка с хората от ООН, ангажирани с преговорите", допълни той.
Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него.

Похитителите са военно разклонение на Суданското народно освободително движение, което изигра основна роля за отцепването на Южен Судан. След години на затишие, движението “Север” премина в настъпление през 2011-та година, след като Южен Судан получи независимост. Оттогава бунтовниците от “Север” водят ожесточени сражения с армията на Република Судан. Целта им е да свалят режима на президента Омар Башир или поне да отделят от Република Судан още два щата Южен Кордофан и Сини Нил.

Това е втори подобен случай - през 2011 г. трима български пилоти - екипаж на същата българска фирма, бяха отвлечени в Судан, но край Дарфур. Те обаче бяха освободени чак след 175 дни плен. Тогава самоличността на похитителите остана анонимна.