Това съобщиха тази сутрин от българското Външно министерство.

Хеликоптерът на "Хели ер", изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП), се е движел по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан "българите се намират на сигурно място и се чувстват добре“.

Нашите съграждани, пленени в Судан, са добре. За тях се проговаря на най-високо ниво от ООН, коментира по-късно пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от „Фокус“.

„В случая не става въпрос точно за плен, но повече от това не можем да коментираме“, каза Митов.

Според него хората от ООН, които са поели преговорите за освобождаването на българите, са безкрайно ангажирани и са в контакт с тях и непрекъсната връзка.

Бунтовниците са заявили, че ще освободят екипажа, съобщи местно радио, цитирано от bTV. По информация на медията зенитни части са принудили хеликоптера да се приземи в контролирана от тях територия в Нубийските планини.

Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със зам. генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други релевантни органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.

През 2011 г. трима български пилоти - Бранко Чорбаджийски, Веселин Манолов и Александър Димитров, бяха отвлечени в Судан и освободени след няколко месеца плен.

Преди дни пък МВнР обяви, че двама българи, част от екипажа на кораба, плаващ под молдовски флаг, са задържани в Либия. Катерът изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и след призив за помощ бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище Триполи. Екипажът обаче бил задържан по обвинения за контрабанда на петролни продукти.

По-късно се оказа, че групировката “Либийска зора” контролира района на пристанището в Триполи и все още не е ясно каква ще бъде съдбата им. Освен това “Либийска зора” държи контрола и на международното летище в Триполи, което след боевете между различните фракциии бе затворено за полети.

Ситуацията в Судан

Напрежението в Судан не е спирало от половин година, след като през месец юли президентът уволни целия си кабинет, включително и своя заместник Риек Мачар. В отговор Мачар, заедно с подкрепящите го племенни войски, започна въоръжена борба в опит да се завърне в президентския дворец.

На 16 декември президентът обяви извънредно положение в страната заради сблъсъците на армията с паравоенни формирования от племето Динка, при които бяха убити повече от 500 души. По-голямата част от столицата Джуба обаче вече е в ръцете на бунтовниците, след като седмица по-късно те започнаха масирано нападение над правителствените сили.