Планът за ограничаване на имиграцията беше оповестен от премиера Дейвид Камерън и ще бъде задействан, ако неговата Консервативна партия остане на власт след парламентарните избори през май догодина, предаде БНР.

В основата му е намерението да бъдат ограничени не толкова помощите за тези, които са безработни, колкото парите, които държавата изплаща на онези европейски имигранти, които ще работят в Обединеното кралство.

"Имигрантите от ЕС трябва да имат предложение за работа, преди да дойдат в страната. В противен случай британските данъкоплатци няма да ги издържат. Веднъж започнали работа, те няма да получават данъчни облекчения или социални жилища във Великобритания освен, ако не са живяли тук поне четири години", каза в днешната си реч Камерън.

Той подчерта, че това е "абсолютно изискване", от което Лондон няма да се откаже в преговорите, с които консерваторите искат да предоговорят условията за членство на страната в Евросъюза, предаде ДПА, цитирана от БТА. Премиерът обаче е уверен, че ще успее да постигне това в преговорите с Брюксел, предаде Франс прес. Така сегашните управляващи в Лондон искат да покажат, че поемат "твърд курс" по въпросите на имиграцията, за да спрат възхода на евроскептичната ЮКИП.

Камерън добави, че ще бъдат спрени и детските добавки на онези имигранти, чийто деца не живеят във Великобритания.
Премиерът предложи да бъде ограничено и правото на европейците да взимат при себе си и членове на своите семейства, а имигрантите, които не могат да си намерят работа след шест месеца, ще бъдат депортирани.

Камерън се отказа от предишните си предложения за въвеждане на тавани за имигранти страна по страна или за "извънредна спирачка" за цялостния брой имигранти от ЕС.

Идеите му идват ден, след като нови данни показаха, че той няма да може да спази обещанието драстично да намали имиграцията преди общите избори догодина. Още 260 000 души са дошли да живеят на Острова за 12-те месеца до юни тази година.
Проучване на мозъчния тръст „Оупън Юръп”разкрива, че имигрант с две деца, който получава минимална работна заплата от 196 британски лири на седмица, може да я увеличи с още 330 паунда от данъчни облекчения.
Близо 32 000 българи са се регистрирали за работа във Великобритания след септември 2013 г. – почти два пъти повече в сравнение с предишните 12 месеца.

През лятото Камерън обяви, че Великобритания ще закрие мнимите "колежи", ще намали социалните помощи за пристигащи без работа и ще спре да рекламира работни места в чужбина.

ЕК ще обсъди спокойно идеите

Европейската комисия заяви, че предложенията на британския премиер за ограничаване на социалните плащания за имигранти от други страни на ЕС ще бъдат обсъдени спокойно и допълни, че е право на националните парламенти да приемат мерки срещу злоупотреби със социалните системи, предаде Ройтерс.

Говорител на комисията заяви на брифинг, че идеите на Великобритания са част от дебатите и трябва да бъдат обсъдени спокойно и внимателно, без излишно драматизиране.

Жан-Клод Юнкер следи отблизо всичко това, каза говорителят Маргаритис Скинас и добави, че председателят на ЕК е разговарял с Камерън, преди той да обяви предложенията си за имиграцията, предаде Франс прес.

Говорителят отказа да коментира дали британските предложения са в съответствие с европейските регламенти.

"Право на националните законодатели е да се борят срещу злоупотребите със системата",
посочи той.