Това е станало в телефонен разговор с Лидингтън по повод идеите на премиера на Великобритания Дейвид Камерън за имигрантите, съобщиха от Министерство на външните работи.

Британският премиер планира, ако Консервативната партия спечели изборите през май, Лондон да ограничи правото на имигрантите от ЕС да получават помощи с условието да са живели 4 г. на Острова. Те ще бъдат допускани и след предложение за работа.

Митов е заявил на британския си колега, че България поддържа позицията, изразена и от ЕК, че правото на свободно движение е едно от най-важните индивидуални права на гражданите на ЕС и един от основните принципи, на които се основава съюзът.

Според министъра съществуващото европейско законодателство предоставя достатъчно механизми за ограничаване на злоупотреби и измами с правото на свободно движение.

България нееднократно е заявявала готовност за по-активен обмен и сътрудничество с Великобритания за възпрепятстване на опити за злоупотреби със социални помощи, които накърняват правото на свободно движение.

Митов е припомнил, че е подписано писмо за намерение между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на финансите на България и Департамента по заетостта и пенсиите на Обединеното кралство за сътрудничество в случаите на трансгранична заетост и предоставяне на услуги и прилагане на регламентите за социална сигурност.

Според Митов част от представените днес предложения за изменения в областта на свободното движение на работна сила пораждат известни съмнения за тяхната съвместимост с принципа на недискриминация между гражданите на ЕС.

"Безспорен е фактът, че мобилността на работна ръка има съществен положителен принос за икономическото развитие в ЕС. Данните за гражданите на България и Румъния, пребиваващи във Великобритания, доказани от различни изследвания, включително британски, недвусмислено сочат, че тяхната цел не е ползване на социалната система. Равнището на заетост при тях е почти 80%, при средно за страната 73%", цитират Митов от министерството.

Икономически изследвания във Великобритания показват, че имигрантите от страни-членки на ЕС създават повече приходи в британската икономика отколкото са разходите, които социалната система на страната прави за тях.

България е уверена, че сътрудничеството между двете страни, включително в контекста на ЕС, във всички негови измерения, е от взаимен интерес и ще продължи в различни двустранни и многостранни формати, казва Даниел Митов.