Тя е вносител на проекторезолюция в Сената, която призовава правителството в Париж за незабавно отпадане на преходните ограничения за достъп на български и румънски граждани до трудовия пазар, които сега важат до 1 януари 2014 г.

Надявам се да бъде подложена на гласуване от Сената в края на септември или началото на октомври. Това поиска моята политическа група. Всъщност няма нужда от приемането на нов закон по въпроса. Той зависи пряко от решението на правителството, коментира Аршембо.

Резолюцията на Сената представлява просто една позиция, препоръка, но във Франция това е от голямо значение. Надявам се, ако има ясно изразено желание на мнозинството в Сената, то да помогне на френския президент и на правителството да вземат решение и да напишат писмо до ЕК, в което да се казва, че преходните ограничителни мерки във Франция отпадат. Това би могло да стане много бързо, в рамките на няколко дни, посочи още тя.

От сегашната забрана за работа във Франция страдат най-вече българските и румънски роми, смята сенатор Аршембо.

Наистина има около 4 млн. безработни във Франция, но ситуацията няма да се промени заради едва няколко хиляди българи и румънци. Аз обаче предпочитам тези хора да могат да сключват трудов договор и да внасят осигурителни вноски в социалната система. Финансово за Франция е по-добре да има легално работещи хора, отколкото те да се трудят на черно без да плащат данъци и осигуровки.

Знаете ли, че само за доброволното връщане на румънските и български граждани във Франция харчи годишно по 6 млн. евро. По-добре е тези няколко хиляди чужденци да работят. Така те ще имат достъп до образование и обучение за допълнителна квалификация, посочи сенатор Аршембо.

Заради преходните забранителни мерки сега младите българи и румънци във Франция след навършване на 16 години не могат да се ползват от възможностите за обучение, които имат останалите европейски граждани.