Става дума най-вече за притока на граждани от България и Румъния, който през последната година значително е нараснал, предаде БНР.

На пресконференция в Берлин министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че правителството предлага шестмесечен срок за пребиваване за европейските граждани, които стоят без работа в Германия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По инициатива на консервативния Християнсоциален съюз правителството въвежда 5-годишна забрана за повторно влизане в страната на граждани от ЕС, заловени да злоупотребяват със социални помощи.

При криминални "проявления" те ще бъдат експулсирани.

Правителството планира да обвърже даването на детски надбавки само срещу данъчен индикационен номер.

На общините, които са особено затруднени от притока на имигранти по бедност, както наричат ромите от България и Румъния в германските медии, ще бъде отпусната 250 млн. евро помощ за справяне с проблема.

Томас де Мезиер заяви, че Германия по принцип подкрепя правото на гражданите да се придвижват свободно в ЕС.
Той обаче припомни, че някои градове са много затруднени от големия приток на бедни европейци, по-специално от България и Румъния.

Предложението на правителството трябва да бъде одобрено от парламента.

Зелената партия и синдикатите критикуваха мерките и посочиха, че те не се базират на релевантни данни.

"Злоупотребата със социални помощи от страна на имигрантите нито е доказана, нито опровергана от статистиката", заявиха те.

Опозицията пък посочи, че свободата на движение е привлякла в Германия и много висококвалифицирани специалисти от България и Румъния, а безработицата сред българите и румънците в Германия като цяло е по-ниска в сравнение с тази сред други имигрантски групи.

Броят на безработните европейци, живеещи в Германия, се е увеличил с 5,3% за една година и в момента е 15,4%, стана ясно наскоро.
За година броят на безработните българи в Германия се е увеличил с 65,5%, а този на румънците е скочил с 50,4%.
Общият брой на безработните българи и румънци представлява едва 4% от този на всички мигранти в в Германия, регистрирани в бюрата по труда.