Комисията ще е на равнище държавни секретари и ще направи преглед на законодателството, за да бъдат избягвани злоупотреби с германската социална система от пристигащите в Германия бедни българи и румънци.

По този повод пресата е пълна с коментари "за" и против".

Всички издания на вестниците цитират изявлението на министъра на икономическото сътрудничество и развитие Герд Мюлер от Християнсоциалния съюз (ХСС) в днешния брой на регионалния вестник "Швебише цайтунг", според когото България и Румъния са се провалили в икономическото си развитие.

"Чрез социалните, регионалните и структурните си фондове ЕС помага на тези държави да осигурят на собствената си територия перспективи и нови работни места, така че да не се стига до вътрешна миграция в социалната система. Доколкото разбирам, правителствата на България и Румъния явно са се провалили в това", казва Мюлер.

Градовете очакват от федералното правителство допълнителна помощ заради имигрантите, съобщава "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитирайки председателя на германското сдружение на общините Щефан Артикус.

Предложените досега от коалицията мерки не са достатъчни за решаване на проблема, смята Артикус, пояснявайки, че става дума не само за финансиране, а и за промени в законодателството и за организационна помощ.

"Шпигел" цитира данни на Федералната агенция по труда, според която няма доказателства за "нашествие заради мизерия" на българи и румънци.
В Германия живеят 320 000 българи и румънци, поради което Федералната република е доста по-назад от страни като например Италия с 1,1 милиона и Испания с 950 000 имигранти от тези страни, подчертава "Шпигел".

"Велт" съобщава, че докато доскоро само протестантите са критикували позицията на ХСС, но вече и германските католици са обявили за неприемлива кампанията срещу българите и румънците.

Католическото сдружение "Каритас" в Берлин започва контракампания под надслов "Далеч е по-близо, отколкото мислиш" и цитира ръководителя на германската секция на Радио Ватикана Петер Хагенкорд, според когото ХСС води "дебат на страха".

"Велт" допълва темата с коментар под заглавие "За успешната интеграция не се говори", в който се подчертава, че проблем с интеграцията има с малка част от имигрантите и той може да бъде преодолян с целенасочени действия на властите.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува статия в защита на правото на свободно движение в ЕС под заглавие "Основни свободи, които не подлежат на обсъждане".

"Свободата на движение на работници е спечелена свобода, която досега беше отказвана на българите и румънците. Който се застъпва за отворено общество и свободна пазарна икономика, може само се радва, че с това се приключи", коментира изданието.