Данните съобщи директорът на правителствения Център за противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) Елеонора Николова, цитирана от БНР.

Хората, които сочат притока на бежанци като основен проблем за държавата, са 61%.

Рискът от тероризъм се определя като основен за държавата от 64% от анкетираните българи.

Каналджии на мигранти задължително да лежат в затвора, като се премахне сегашната възможност да бъдат осъждани на пробация, такава промяна в Наказателния кодекс предлага междувременно БОРКОР. В закона трябва да бъде посочено минимално наказание за това престъпление, за да няма присъди с пробация, коментира Николова пред в. “24 часа”.

Тя даде пример с Германия, където минималното наказание е 6 месеца, а максималното - 10 г.

В момента са разписани много стриктни наказания, когато в каналджийство е обвинено длъжностно лице, но не и за трафикантите, които не са длъжностни лица”, уточни Николова, според която наказание трябва да има дори само за планиране на такова престъпление.

Според социолога Антоний Гълъбов пък само въпрос на време е в България да бъдат създадени паравоенни формирования, които да залавят нелегални имигранти.

"Цялата тази плеяда от фигури, която през пролетта на тази година, изведнъж беше експонирана в публичното пространство. Всеки един от тях в една или в друга степен има своята биография и в местните организирани престъпни мрежи - изключително опасното съчетание на национал-популизъм с организирана престъпност", каза Гълъбов пред Националното радио.

Междувременно от полицията съобщиха, че 28 мигранти - всички мъже от Афганистан, са били задържани в София през миналата нощ.

Преди дни зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев заяви, че по-голямата част от мигрантите, които влизат в България, вече не са семейства, бягащи от Сирия и Ирак, а млади мъже, предимно от Афганистан - около 70% от общия брой. Той коментира, че голяма част от тези хора са в юношеска възраст, която обаче в Афганистан се приема за реалистична за пращането на младия мъж на гурбет.

На 24 септември, по време на среща на върха във Виена, българският премиер Бойко Борисов настоя за затваряне на границата на ЕС. Той постави условие в понеделник (днес) да бъде преведена сумата, която България трябва да получи за техническо оборудване и за подобряване условията на живот на служителите, ангажирани в строежа и охраната на границата с Турция - първо 108 млн. евро, а след седмици и още 52 млн.