Корабът, плаващ под молдовски флаг, е изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и след като е отправил призив за помощ, бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище Триполи, съобщиха от Външно министерство.

Екипажът е бил задържан. Срещу него е заведено съдебно дело - прокуратурата е повдигнала обвинения за митническо престъпление - контрабанда на петролни продукти.

Българските граждани са в затвор до пристанище Триполи.

В Министерство на външните ни работи за случая са сигнализирали на 3 януари близки на задържаните българи. Веднага след това посолството ни в Триполи, временно функциониращо в Тунис, е връчило нота на посолството на Либия в Тунис с искане за съдействие за изясняване на случая и освобождаване на българските граждани.

На 17 януари от министерството ни са успели да говорят със задържаните българи. Те обяснили, че са в добро здравословно състояние.

"Междувременно в координация с посолствата на Италия и Унгария в Триполи, единствените мисии на държави-членки на ЕС, които функционират на място, са предприети всички възможни действия за осигуряването на консулска защита на нашите сънародници", уверяват от Външно министерство.

На 17 януари задържаните българи са посетени от консула на Унгария в Триполи, а на 18 януари - от представители на италианското посолство.
Потвърдено е, че те са в добро здравословно състояние и "отношението към тях е внимателно".

На 21 януари директорът на "Консулски отношения" в МВнР се е срещнал с посланика на Либия в София Юсеф Зургани и е настоял за официална информация от либийските власти за задържаните българи, както и за незабавното им освобождаване.
Либийският дипломат уверил, че посолството ще предаде искането на Министерството на външните работи на Либия.