Сред българите са финансист - доцент и университетски преподавател, свързан с бившата групировка СИК, участвал в създаването на застрахователни и пенсионни дружества, държавен служител, експерт от фонд “Земеделие”, работил преди това в министерството на образованието, създателят на частен университет в България и множество бизнесмени от различен калибър.

Милен Пантелеев, който е известен като един от учредителите на така наречения Пернишки университет, е сред българите с офшорки на Британските Вирджински острови, показва разследването. От септември 2003 г. Милен Пантелеев е собственик на акциите вGlobal Management Ventures Inc."Бил съм само пълномощник на тази фирма", твърди обаче той. Пантелеев има множество регистрирани юридически лица в България, като почти всички от тях са собственост на офшорна фирма.

Сред хората с офшорна фирма се оказа и Делян Лилов, съсобственик на една от най-големите софтуерни фирми у нас - "Мусала софт". Той е участвал в Pulse Technology Limitedзаедно с г-н Борис Менков, който и тогава, и към момента живее в САЩ. Г-н Менков е изпълнителен директор на Rapan LLC - студио, създаващо компютърна графика за уеб, и за развлекателната индустрия, както и компютърна анимация, базирано в САЩ.

Десислав Маймаров е бил директор на Remco Technologies Limited. Според данните фирмата е била ликвидирана на 30 май 2003 г. и според наш източник около тази фирма няма данни за нещо нередно. В една от българските си фирми Маймаров е бил съдружник с руския сенатор Валерий Пономарев. До края на миналата година, когато сенаторът е бил заменен във фирмата от друг руски гражданин - Николай Окунев.

Екатерина Тончева е собственик на офшорката Niacom Company Limited,според данни от "Офшорлийкс" от 2008 г. Компанията е за консултантски и маркетингови услуги в областта на фармацията. От документите става ясно, че фирмата е с очакван оборот от 500 хил. - 800 хил. евро и се предвиждат парични транзакции между 5 000 и 50 000 евро.

Българинът Николай Колев Добрев и германецът Стефан Бопот 2004 г. имат обща офшорна компания - Straight Transport Inc. И двамата имат български фирми, както и местожителство, но у нас няма данни да са бизнес партньори. Според наш източник Николай Добрев винаги се е осигурявал на минималните прагове, а в същото време е натрупал палитра от скъпоструващо имущество. По тази причина още преди "Офшорлийкс" данъчните са му направили ревизии и са му наложени запори.

Скандалът "Офшорлийкс"
избухна в началото на април. Тогава анонимна “къртица“ от офшорната финансова индустрия разкри самоличността на хиляди притежатели на тайни сметки, които облекчават чрез подобни хватки данъчното си бреме. Той вече разтърси няколко страни.

Сред обявените имена са ковчежникът на кандидат-президентската кампания на френския държавен глава Франсоа Оланд; съпругата на влиятелния и приближен до Владимир Путин руски депутат Игор Шувалов; министър-председателят на Грузия Бидзина Иванишвили; високопоставени политици от Пакистан, Монголия, Тайланд. Очаква се да бъдат разкрити данни и за олигарси от бившите комунистически държави.

Според информиран източник на вестника за офшорната активност на повечето българи в “Офшорлийкс” данъчните власти не са имали никаква информация до момента. Помолени за коментар по темата, от НАП отказаха, като уточниха, че се правят проверки. Проучване на някои от хората, излезли от данните на “Офшорлийкс”, се провежда и от ДАНС, твърди източникът.

От “Офшорлийкс” изплуват и чужденци с българско гражданство, адрес в България или друга връзка със страната. Някои тях отдавна представляват интерес за правоохранителните и данъчни власти както по света, така и у нас. Например Едуард Питър-Миърс, на чието име в света са регистрирани над 1000 офшорни фирми, има българска компания с офис във Варна. Едуард е познат повече покрай приятелката си - офшорната кралица Сара Питър-Миърс, с която са регистрирали над 2300 офшорни компании на хора от цял свят.