Данните са за март 2015 г. - март 2016 г., т. е преди референдума (23 юни), в който британците гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз.

Нетната миграция* в този период е 327 000 души, като миграцията от Румъния и България е достигнала рекордни нива - общо 61 000 души.

Официалните данни бяха очаквани в Обединеното кралство с интерес, тъй като пряко допират до миграционната политика на новото правителство сред решението за Брекзит. Очертава се да бъдат въведени ограничаващи изисквания за нискоквалифицираните мигранти, дошли от страни в ЕС. Вероятно те ще трябва за кандидатстват за специални разрешителни за работа.

В същото време нетната миграция от Полша и от още 7 източноевропейски страни, влезли в ЕС през 2004 г., е намаляла от 51 000 души на 40 хиляди.

Други данни на Статистическата служба показват, че за първи път Полша изпреварва Индия по брой на раждания на територията на Великобритания.

Британското правителство си беше поставило за цел нетната миграция да е под 100 000 души на година, припомни Би Би Си.

- - -
* Най-общо казано нетната миграция е разликата между броя (или процента) на заселилите се на дадено място в определен период и изселилите се оттам през същото време. В случая въпросът е с колко чужденци е нараснало населението на Великобритания за 12-месеца от март до март.