В съобщение на ведомството се подчертава, че част от бензиностанциите в Гърция са затворени и може да се очаква неритмично снабдяване с горива, особено в по-малките населени места. Освен това хотелиерите изискват заплащане на туристическите услуги в брой, а не от всички банкомати могат да се изтеглят пари.

Реакцията на МВнР идва, след като властите в Гърция обявиха "банкова ваканция". Според информацията до момента банките ще останат затворени от днес до 6 юли, за когато беше насрочен референдум за това да бъде ли приет спасителният план на кердиторите.

Като дата за възстановяване на дейността на банките се посочва 7 юли. Сумите за теглене в брой са ограничени до 60 евро на ден. Ще могат да се теглят пари от банкомати с карти на чуждестранни банки и за тях няма ограничения, но такива могат да бъдат наложени от финансовия министър. Отчита се и забрана за парични преводи към чужбина, уточняват от МВнР.

Освен това, по данни на българското посолство в Атина, има и повишено търсене на горива в Гърция. Наблюденията показват, че в региона на Солун, в района на Халкидики и други курортни дестинации, банковите устройства за предоставяне на пари в брой не разполагат с налични средства.

В същото време от посолството на Гърция заявиха официално, че в страната има достатъчни количества горива, както и наличие на стоки и услуги, които гарантират нормалното пребиваване на посетителите, както в градските центрове, така и навсякъде в страната и на островите.

Гърция продължава да гарантира високото ниво на качеството на услугите, които предоставя на посетителите, които са я превърнали в топ туристическа дестинация в света, се посочва в прессъобщението.

За да компенсира донякъде усложненията, Атина обяви безплатен транспорт по време на банковата ваканция.

Бизнесът очаква проблеми

Все още сме в началото на евентуална криза и по тази причина засега няма отказали се от почивката у нас гърци, коментира пък директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той обаче посочи, че при очакваното намаляване на плащанията в гръцката администрация и на пенсионерите, които са част от почиващите у нас, занапред може да има намаляване на пътуванията не само към България.

Всякакво оскъпяване на продукцията се отразява негативно върху туризма, коментира Драганов евентуално увеличаване на туристическия данък в Гърция като антикризисна мярка.

Затрудненията с разплащането чрез банки, както чрез кредитни карти, така и директните плащания на туроператори по отношение на предоставяне на туристически услуги от доставчици, които са на територията на Гърция, също влияе неблагоприятно на туризма.

"Съветът: "Носете повече пари", заради ограничението на банковите услуги в Гърция, е неправилен като цяло, защото досега учихме туристите да използват кредитни карти и травъл чекове, и да не носят в себе си пари в брой, за да не стават лесна мишена за престъпния свят", каза още Драганов.

Въпреки това обаче не се наблюдава отлив на български туристи, които са избрали почивка в Гърция. Те са традиционно носят пари в брой, защото са информирани, че гръцките ресторанти и хотели не приемат кредитни карти, коментира още Драганов.

"В Гърция разплащането е с "бакалски сметки", ала "Балкантурист" от 70-те години и по тази причина за българите, които традиционно носят малки суми и отиват на краткосрочни почивки, няма да има затруднения", добави той.