По данни на Националната комисия за борба с трафика на хора, зачестяват и сигналите за сезонни работници, които попадат в канали за трафик, покровителствени от италианската мафия.

В провинция Фоджа в Южна Италия през лятото легално работят 4 500 българи. Десетки обаче остават извън статистиката, защото търсят препитание на черно и така попадат в капана на "модерното" робство.

През май БНТ засне гето, което се намира на 15 километра от град Фоджа в Южна Италия. В постройките от картон и дъски живеят около 500 берачи, предимно българи от Пазарджик, Кърджали и Монтана.

Там работата се осигурява от местни посредници. Трудови договори няма, а заплащането е около 2 евро на час, което е четири пъти по-малко от минималната ставка определена от закона.

Валентина Васильонова, зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието обясни какво е "Каберлати". Това е мафиотът, който се грижи за работниците - да им намира работа, дали ще им плаща е друг въпрос, ако им плаща ще е по-малко, да посредничи с фермера.

Не винаги обаче има работа за всички, а завръщането у дома за някои се оказва невъзможно. Някои разказват със сълзи но очи, че вече не са се връщали в България трета-четвърта година. Дори и когато е имало смъртен случай в семейството, защото не са имали пари да се приберат.

Има семейства, които заминават с децата си, те също помагат на полето. През лятото температурата достига 40 градуса. В гетото няма течаща вода, електричество, нито контейнер за боклук. За болните се грижат доброволци.

От години се водят разговори с кметството, за да се прибере поне боклука, но без резултат. Това място съществува и поради безразличието и невъзможността за действие и на местните власти.

Сигналите за трафик на българи с цел трудова експлоатация се увеличават и в страни като Гърция, Испания, Швеция и Чехия. Над 70 сигнала са регистрирани миналата година предимно в земеделието.

Най-често трафикантите взимат документите на работниците и ги заплашват, че ако се оплачат, че бъдат наказани от властите и екстрадирани в България. Трябва да е ясно обаче, че няма да има наказание, а помощ.

През последните три години за трафик на хора в България са осъдени малко над 200 души, а близо 500 са регистрираните жертви.