В репортажа от посещението на сграда в имигрантския квартал "Моленбек" е разказана история, която авторът сравнява с пример за експлоатация на човешки същества, предаде БТА.

Сградата е съсобственост на Хасан Рахали, бивш журналист от местна телевизия и неговите братя. Рахали, подписал договори с наемателите, сред които и българите, е избран миналата есен за общински съветник от партията Социалисти и прогресивни - различни.

При посещението си на място властите откриват отблъскваща гледка - асансьорът на сградата е изпочупен до такава степен, че дори подът е продънен. В помещението под стълбите откриват Никола - българин на 43 години, който живее с цялото си четиричленно семейство на няколко квадратни метра, без отопление и в нетърпима смрад. За наем той плаща 510 евро, плюс 70 евро битови сметки.

Пред властите той заявил, че живее така вече втора година, незаконно, като не могъл да намери нищо по-добро. Изданието оставя на читателя да се досети, че Никола е измамен, тъй като за тази цена на месец в Брюксел може да се наеме прилично самостоятелно жилище, стига да не съществува езикова бариера и наемодателят да одобри кандидата за наемател.

Вторият българин, срещнат при проверката, живее на по-горен етаж в същата сграда, казва се Васил Николов. Живял четири години под стълбището, а от година се преместил в малко по-различни условия, които отново са описани като непоносими и вън от всякакъв нормален битов стандарт. Васил Николов няма постоянна работа, а за жилището плаща 558 евро наем и 130 евро битови сметки.

Вестникът уточнява, че наемодателят Рахали е бил избран на новия си пост с 558 гласа. Възможно е срещу него да бъде заведено дело за трафик на хора, като предвиденото наказание е затвор.
В информацията не е изяснено дали властите ще изведат българите от обитаваните помещения и дали няма да ги заставят да се върнат в родината си, каквато е обичайната практика за действие с чужденци без уреден статут на пребиваване.