На 18 май 2011 г. на международното летище "Султан Исмаил" в страната са задържани Георги Георгиев (35 г.), Иван Костов (27 г.) и Георги Бакалов (26 г.). Те са се опитали да внесат в Малайзия 5,6 кг амфетамини за 1,5 милиона рингита (497 000 долара).
Тримата българи остават в следствен арест до 25 май 2012 г., докато е в ход разследването срещу тях, след което са преместени в затвор в щата Джохор, Малайзия, в очакване на разпити на свидетели и започване на дело.

Поради липса на доказателства за извършено престъпно деяние Георгиев, който е от Стара Загора, е освободен и депортиран в България на 29 юни 2012 г. Иван Костов и Георги Бакалов, които са от Нова Загора, остават в затвора.
Двамата имат адвокат, нает от роднините им.
Почетният консул на България в Малайзия е присъствал на предварителните изслушвания на свидетели и няколкото закрити съдебни заседания.

Българското посолство в Индонезия, почетният консул на България в Малайзия и МВнР следят отблизо случая със задържаните български граждани за трафик на наркотици в Малайзия и оказват съдействие, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Временно управляващият посолството в Джакарта Катина Новкова ще бъде на делото, насрочено за 29-30 октомври 2012 г., когато се очаква да бъдат произнесени присъдите на първа инстанция.

Представител на мисията ни в Индонезия и почетният консул в Малайзия г-н Стивън Со са посетили арестуваните в затвора и поддържат постоянна връзка с тях и техния адвокат. Българската дипломатическа мисия в Индонезия е поискала нееднократно официална информация от малайзийските власти, но досега няма получен отговор, обясняват от Външно министерство.

Законите на страната предвиждат смърт за по-малки количества наркотици. 159 човека очакват там такова наказание.

"Брат ми се обади за последно по телефона в понеделник и ме попита дали България ще успее да им помогне с нещо. Аз просто нямаше какво да му отговоря", сподели пред "24 часа" сестрата на Иван - Даниела Вълчева.
"Зная, че посолството ни за този район е чак в Индонезия. От там вече ми казаха, че не могат да направят нищо без нареждане от София, а не зная да има такова нареждане", допълва тя.

Семейството на Георги Бакалов е ипотекирало апартамента си, за да взема заем за неговата защита.

Адвокат Притам Синг, който се заел със случая, най-напред уверявал, че българите ще се върнат до една година, щом излезе химичният анализ на това, което са пренасяли, но това така и не станало. Сега пък твърдял, че съдебното жури е на тяхна страна.

Според близките, Георги от Стара Загора забъркал другите двама в драмата, като ги наел да занесат "две чанти с виагра" в Малайзия с обещанието всеки да получи по 1000 долара за услугата.
Сумата била малка, тъй като "работодателят" обяснил, че работата е безопасна и няма риск.
По думите на роднините по чантите с наркотика имало отпечатъци на Георгиев, но той бил пуснат.

Даниела разказа, че двамата българи засега са в арест в град Джохар Бахру, но казвали, че ще стане страшно, ако ги преместят в затвора.
Те имат право на кратки телефонни разговори с близките си веднъж месечно.