В интервю за в. "Афтонбладет" Изабела Льовин, която е от шведската Партия на зелените, приветства приетата през септември от горната камара на германския парламент резолюция в тази насока, която обаче няма обвързващ характер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е интересно предложение. Ако трябва да го конкретизираме, единственото реалистично решение е да приложим подобна забрана в целия Европейски съюз", каза министърът.

Тя добави, че в качеството ми на министър за климата не вижда друга перспектива от тази да оставим в миналото колите, задвижвани с фосилни горива.

Шведското правителство, обединяващо социалдемократите и зелените, си постави за цел енергията в страната да е на 100 процента от възобновяеми източници през 2040 г.

Горната камара на германския парламент - Бундесрат предлага от 2030 година да не се пускат в експлоатация нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели.

В проектозакона се призовава Европейската комисия да преразгледа съществуващата практика на облагане с данъци и събиране на такси в автотранспорта, за да се стимулира преходът към по-екологично чист транспорт.

Според Бундесрата това трябва да стане по такъв начин, че не по-късно от 2030 година в целия Европейски съюз в експлоатация да се пускат само автомобили, които не изхвърлят в атмосферата вредни газове.