За това са се договорили заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Красимир Калайджиев и началникът на отдел "Пътна полиция" към Столична дирекция на вътрешните работи комисар Тенчо Тенев, съобщи министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По време на срещата са били набелязани мерки за подобряване на контрола на автомобилите в София за наличие на завишени норми на вредни емисии и шум.

Столичният общински съвет прие миналата седмица актуализирана Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година. Предвижда се въвеждането на безплатен градски транспорт в дните с установени трайно високи нива на фините прахови частици.

Комисар Тенчо Тенев е заявил, че всеки месец в столицата се регистрират около 14 000 автомобила. Първоначалният контрол за техническа изправност на автомобилите се извършва в пункта за регистрация в София, където е необходимо да бъде подменена съществуващата техника, която вече е морално остаряла и неефективна, е допълнил той.

Съвместните проверки ще се извършват и на пътя от екипи на Автомобилна администрация и Пътна полиция.

В момента двете институции разполагат с малък брой димомери, газанализатори и шумомери, поради което е необходимо да бъде търсено финансиране за закупуването на допълнителни устройства, е казал заместник-министър Ангел Попов.

По думите му ще бъде затегнат контролът и над пунктовете за технически прегледи. Работи се усилено по въвеждането на централизирана система за контрол, обработка и съхранение на данните от техническите прегледи, което ще намали влиянието на субективния фактор при измерванията в пунктовете, е допълнил той.