"Имаме проблем с кмета Ценко Чоков – още от изборите насам", каза пред телевизията потърпевшата Ивка Ценьова.

Нейният син е бил застъпник на другия претендент за кметското място на вота миналата година. Били му отправени заплахи от сина на Чоков – че разлепянето на плакати е вредно за здравето и да внимава.

По-късно се разразил и имотен спор – оказало се, че имотите на Чоков и на Ценьова се застъпват. През последните месеци на семейството на пострадалата неведнъж били отправяни заплахи от приближени до кмета – че ще ги изгорят, ще ги изколят.

Въпреки че полицията е започнала разследване по случая, Ценьова не вярва, че то ще доведе до някакъв резултат.

Бусът още не беше запален и за част от секундата видех лицето на Ценко Чоков”, разказва пред Нова телевизия пък друг местен жител - Венцислав Николов.

Видял го в момента, в който хвърля запалена клечка и си тръгва. Подпалвачът обаче се качил в бял автомобил, който го чакал. Разпознал, че той е на местен политик – Сашо Димитров. Сашо Димитров всъщност е българското име на Сали Касъмов, който категорично отрече.

Тези хора се чудят всеки ден какво да измислят. Снощи съм си бил със семейството, бяхме с приятели заедно”, заяви Касъмов.

На сутринта след случката пък синът на Чоков обикалял и плашел хората. 

След оглед и разпити всички бяха освободени. Според защитниците на галишкия кмет всичко това е интрига. 

В началото на април бе подпалена колата и на опонент на Ценко Чоков за кметските избори в Галиче.

Това е поредна атака към мен и моето семейство. В село Галиче вече не се живее. Това е осмо досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Това е третата кола, която ми палят. Запалиха ми заведението. Разбиха фермата на баща ми. Ежедневно ме заплашват. Това е геноцид спрямо моето семейство”, заяви тогава собственикът на колата Веселин Тушинов, който е дългогодишен опонент на кмета на село Галиче Ценко Чоков.

Конфликтът между двамата е заради обвинение на самия Тушинов, че Ценко Чоков е заграбвал евросредства и е злоупотребявал със земеделски земи. Друг проблем между двамата – Тушинов бил посечен с брадва.

Синът на Ценко Чоков пък се прочу, след като срещу него бе заведено досъдебно производство за побой.