"Ние никога не сме губили технологичното лидерство и това положение трябва да се запази и в бъдеще", подчерта Меркел, цитирана от Франс прес и БТА. 
Изявлението си канцлерът направи във видеопослание, излъчено преди церемония снощи по случай 125-ата годишнина от патентоването от германеца Карл Бенц на автомобила с бензин.

Канцлерът отбеляза лаконично, че "Германия е страната на колата", като се аргументира, че тя е придавала облика на автомобилните технологии в продължение на много години.

Меркел подчерта, че много солидното равнище на германския износ се дължи в голяма степен на автомобилната индустрия. Хибридните и електрически автомобили са бъдещото предизвикателство пред бранша, прогнозира Меркел. Тя подчерта, че "ако ние искаме да останем световният лидер в автомобилния сектор, трябва да отидем напред в (областта на електромобилите)" и да изградим необходимата инфраструктура. Германското правителство се надява по пътищата на страната през 2020 г. да се движат един милион електромобила.

На 29 януари 1886 г. Карл Бенц подава документи за патентоване на триколесен автомобил с бензинов двигател, измислен в неговата фабрика за промишлени мотори в западния германски град Манхайм, посочва АФП. Бенц произвежда първата си кола на четири колела няколко години по-късно.
Няколко държави си оспорват създаването на автомобила, отбелязва Франс прес. По принцип обаче е общоприето, че именно Карл Бенц е направил първата кола в историята, оборудвана с двигател с вътрешно горене, бензинов карбуратор, воден радиатор и шаси.

Церемонията за отбелязване на годишнината се състоя в Музея на автомобила "Мерцедес" в Щутгарт в присъствието на Ангела Меркел, шефа на "Даймлер" Дитер Цече и премиерът на правителството на югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг Щефан Мапус.

Междувременно днес стана ясно, че продажбите на дребно в Германия неочаквано са се понижили през декември, спадайки за втори пореден месец. Предварителни данни на германската статистическа служба сочат, че с отчитане на инфлацията и сезонните колебания продажбите на дребно през декември са се понижили с 0,3% спрямо ноември, когато намаляха с 1,9 на сто, предаде Асошиейтед прес. Анализаторите очакваха растеж от 2%, но студеното зимно време е задържало много купувачи у дома, посочва Аклександер Кох, икономист в банка УниКредит (UniCredit).
В отделен доклад статистическата служба посочва, че продажбите на едро през 2010 г. са нараснали с 11,3% в номинална стойност и с 6% в реална стойност (без отчитане на влиянието на инфлацията) спрямо 2009 година.