Основната цел на проверките, които са по заповед на транспортния министър Ивайло Московски, е да се сведе до минимум нерегламентирания превоз на пътници, както и да се повиши контролът над автобусите и камионите, преминаващи през българските гранични пунктове.

Пред журналисти изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов, който присъства на акцията на ГКПП "Кулата" обясни, че това е третата поред проверка - предишните инспекции бяха на граничните пунктове "Калотина" и "Капитан Андреево".

За 7 часа инспекторите са проверили 13 автобуса и са констатирали 11 нарушения, съобщиха от пресцентъра на транспортното ведомство. При шест от водачите е било установено, че са управлявали без да ползват задължителните почивки.

Според ИА "Автомобилна администрация" този тип нарушения са изключително сериозни, тъй като влияят пряко върху безопасността на превозите. Когато водачите не ползват регламентираните почивки, може да се стигне до заспиване зад волана, се посочва в прессъобщението.

Инспекторите са констатирали, че двама водачи управляват с разменени тахографски листа, а един е управлявал без да постави дигиталната карта в тахографа. При два от проверените автобуси е установено, че имат техническа неизправност - спукани челни стъкла, за което водачите са санкционирани.

От началото на тази година са установени близо 65 нерегламентирани превози, посочват от министерството.

Предстоят динамични проверки и на другите гранични пунктове.