Това стана, след като Виена и Берлин обявиха, че са съгласни да приемат хилядите мигранти, които искат да влязат на тяхна територия от Унгария.

През нощта Унгария предостави около 100 автобуса, които да превозят хилядите бежанци от централната гара в Будапеща до границата, както и бежанци, тръгнали натам пеша. Изглежда, властите са капитулирали пред искането на мигрантите, които в четвъртък влязоха в сблъсъци с полицията.

Бежанците бяха взети от гарата в Будапеща в 2:40 часа българско време. Автобуси започнаха да отвеждат към границата и мигрантите, които вървяха покрай магистрала в посока към Австрия. Според различни източници те са между 1200 и 2500 души.

Около 2000 бежанци и мигранти вече пристигнаха с автобуси на австрийската граница с Унгария и броят им може да нарасне до 10 000 през деня, съобщи австрийската полиция, цитирана от Ройтерс.

Вижте снимки>>

"Нашият най-голям проблем е, че унгарците, по указание от Будапеща, отказват да пуснат наши автобуси да влязат на тяхна територия и да докарат от там бежанците", каза Ханс Петер Доскозил - шеф на полицията в австрийската провинция Бургенланд. 

Ние им предложихме да докарват бежанците директно до влаковете, или поне до приюта (от австрийската страна на границата), но те спират автобусите от унгарската страна и разтоварват там всички пътуващи в дъжда, обясни той.

Въпреки това пристигащите изглеждат радостни, че унгарската им одисея приключва, макар да се крият с одеяла под дъжда, който вали доста силно. Те преминават границата пеша, където доброволци на Червения кръст са устроили приюта и ги посрещат с топъл чай и ръкостискане.

Мнозина от пришълците падат от изтощение на пода на приюта, но с усмивки на лицата, описва сцената Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Поради стълпотворението магистралата през границата в момента е блокирана и не е възможно преминаване на автомобили към Австрия.

Два специални влака с бежанци и мигранти са готови да отпътуват всеки момент от гарата в граничния австрийски град Никелсдорф за Виена.

Според Янош Лазар - шеф на кабинета на унгарския премиер, властите са сменили за пореден път за броени часове курса си и са престанали да се опитват да вкарат мигрантите в приемни центрове за регистрация, защото техните неорганизирани движения застрашавали сигурността по железниците и създавали огромни задръствания по пътищата.

"Транспортната сигурност не може да бъде подлагана на риск", каза той. От вторник унгарските власти отказваха на мигрантите да се качват на влакове за Австрия и Германия и ги караха да се регистрират в приемни центрове.

Те пък не искаха да се регистрират от страх, че могат да бъдат депортирани или задържани за неопределено време в Унгария. Правителствени служители казаха, че са сменили курса, защото страната се е оказала пред невъзможност да се справи с огромния брой нежелани посетители. Говорителят на правителството Золтан Ковач каза пред АП, че правителството е предоставило (около 100) автобуси, за да извози мигрантите до западната граница, по изключение.

Той добави, че Унгария ще продължи да спазва правилата на ЕС, които включват задължение тя да регистрира всички кандидати за убежище при първото им влизане в ЕС. Стотици мигранти продължават да прииждат всеки ден през южната унгарска граница със Сърбия, която не е член на ЕС. А още десетки хиляди са на път през Балканите, най-вече през Гърция, и скоро се очаква да достигнат Унгария.

Международната организация "Амнести интернешънъл" изрази благодарност към канцлера Файман и министърката на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер за бързата реакция и действията, гарантиращи хуманното отношение към бежанците от страна на Австрия.

Ситуацията с мигрантите ще бъде обсъдена днес по телефона между австрийския канцлер Вернер Файман и унгарския премиер Виктор Орбан.

Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц призова Европейският съюз да си отвори очите за хаоса, създаден от миграционната криза.

Според него транспортирането на хиляди мигранти от Унгария до австрийската граница показва “до каква степен в Европа е същият хаос“.

Добре, че, благодаря на Бога, проблемът можа да бъде решен снощи (в петък) по хуманитарен начин. Трябва обаче да отворим очи за това какъв хаос е в момента в Европа, каза Курц при пристигането си за съвещание на Евросъюза в Люксембург.