Границата се намира на около 200 км от унгарската столица, уточнява Франс прес, цитирана от БТА.Те предприеха този отчаян ход, след като унгарските власти прекратиха международните железопътни връзки с Австрия.

Пакистанец пък почина на железопътни релси в Унгария, след като по-рано днес избяга заедно с още стотици мигранти от гарата в северния град Бичке, предаде Ройтерс, като се позова на полицията. Органите на реда не са преследвали групата. Мъжът се строполил на около 800 метра от жп гарата. Според унгарската държавна телевизия той паднал и си ударил главата в релсите.

Около 350 души от група от 800 мигранти избягаха от гарата, където бяха задържани вчера от унгарската полиция, която отказваше да ги пусне да продължат към Австрия. Тези хора отказаха да се регистрират в бежански център в Унгария, тъй като целта им е да кандидатстват за убежище в по-богатата Германия.

След като пуснаха няколко влака към Австрия и Германия преди няколко дни, унгарските власти възприеха твърд подход и решиха да изискват от бежанците и мигрантите да се регистрират в Унгария като първа страна от ЕС, в която пристигат, както изискват правилата на ЕС.

Унгарският парламент прие днес серия закони за контрол върху мигрантския поток, залял страната. Те дават повече пълномощия на полицията и предвиждат строги наказания, включително затвор, за нелегално преминаване на границата.

Криминализират се повредите, които могат да бъдат нанесени по оградата, издигната от Унгария по границата си със Сърбия.

Молби за убежище ще могат да се подават на граничните КПП и те ще бъдат разглеждани бързо.

Днес по обед унгарските власти временно спряха автомобилното движение през границата със Сърбия при населения пункт Рьоске, след като няколкостотин бежанци от Сирия и други страни избягаха от близкия лагер за първична регистрация на мигранти. Това съобщи ТАСС, цитирайки унгарските правоохранителни органи.

"Затворихме шосето, пресичащо границата, за да избегнем нещастни случаи", каза местната полиция и добави, че е открит алтернативен маршрут.

 Полицията не успя да се справи с тълпата и да я удържи. Няма официални данни колко са бегълците. Според агенция МТИ те са около 300 души, недоволни от бавното разглеждане на молбите им за бежански статут.

Намиращите се в лагера дали ултиматум - ако процесът не бъде ускорен и до два часа не бъдат взети решения по молбите им, те ще призоват към бягство останалите в лагера бежанци.

Полицията е повикала отряда за борба с безредици, за да подсили охраната на лагера. Според полицейски източник, цитиран от Ройтерс, в лагера са настанени около 2300 мигранти.

Вижте снимки >>>

Разследват българите за камиона-ковчег и у нас

Специализираната прокуратура у нас образува наказателно производство срещу българите, задържани за откритите 71 мъртви бежанци в камион на магистрала в Австрия. Това са Методи Георгиев, Цветан Цветанов, Касим Хасан Салех и др., пише в съобщението.

Цветанов, който беше арестуван в България и се смята, че той е шофирал камиона, вчера беше оставен от съда за постоянно в ареста.

Делото е образувано след координационни срещи между представители на прокуратурата и компетентните австрийски власти, след преценка на представените от тях доказателства и тези, получени по линия на международното оперативно сътрудничество.

Предстои и координационна среща между представители на трите държави, с цел обмяна на събраната към момента информация и вземане на единни решения за по-нататъшни действия.

Междувременно ДНК анализът от пробите, взети от шофьорската кабина на камиона, е потвърдил участието на арестуваните в Унгария четирима българи и един афганистанец в трагедията, предаде AFP, позовавайки се на главния следовател, ръководещ разследването в Австрия.