Д-р Карин Кнайсл се срещна с министъра на външните работи на Република България Екатерина Захариева.

"Радвам се, че днес съм в София, благодаря за посрещането“, каза тя на български език.

"Скъпа, Екатерина, много съм щастлива, че днес - на моя рожден ден, мога да бъда в твоята компания – това е един от най-хубавите ми рождени дни. Благодаря за цветята. Наистина съм щастлива да съм тук днес“, каза още министър Кнайсл и благодари на всички от Министерството на външните работи на България за много интересните разговори, в които посочи, че са коментирани важни теми.

"Това е важен фактор както за двустранните ни отношения, така и в европейски план. Много се радвам и бих искала да изразя нашия респект към всички сътрудници в българското външно министерство за подготовката на председателството – особено за това, че младежта е във фокуса, тъй като това е една тема, която понякога се забравя. За нас много важен е и приоритетът за Западните Балкани. И бих искала да ви поздравя и за влизането в сила на договора за добросъседство между България и Македония – това е един пример как между две съседни страни без едната да се намесва в работите на другата, могат да съществуват добросъседски отношения“, каза още тя.

Кнайсл изрази респект и уважение към работата на българското правителство и на българските политици за всичко, което са постигнали през 2015-2016 г.

„Това е времето, когато имаха проблем с мигрантските потоци и България се оказа в позиция на транзитна страна. И имайки предвид успехите, с които България преодоля този момент, бих искала още веднъж да уверя, че Австрия е за встъпването в Шенгенското пространство и ще подкрепи България.

По отношение на темата за миграцията Австрия е на позиция, че е необходима наистина една широка реформа, за да може да се гарантира външната граница на ЕС, нямаме право да оставим държавите там сами. Затова Австрия ще продължи да полага усилия за това още по-активно по време на Австрийското председателство на Съвета на ЕС“, коментира министърът.

Тя посочи, че следващата седмица ще пътува до Истанбул и ще се срещне с турския външен министър.

„Вече съм провела няколко много важни телефонни разговора с него, защото най-важен в момента е диалогът. Всичко, което трябва да се постигне в рамките на двустранните отношения, трябва да се постигне с диалог“, коментира тя.

По предложение на Австрийската партия на свободата, безпартийната Карин Кнайсел става министър на външните работи в новото правителство на Себастиян Курц. Тя е специалистка по Близкия изток. Карин Кнайсел активно критикува канцлера на Германия, миграционната политика на ЕС и председателя на Еврокомисията.