От Брюксел са търсили консултации с Канбера за справяне с наплива на имигранти от Северна Африка, съобщи БНР.

Австралийското законодателство не позволява на търсещите убежище, които са се опитали да достигнат страната по море, да се установяват там.

Абът: Връщайте корабите

След трагедията, при която в Средиземно море загинаха 800 мигранти, Тони Абът препоръча на ЕС да последва примера на страната му и да отпраща всички мигранти, пристигнали по море.

Според него ефикасно ще бъде само системното връщане на корабите.

Малко след идването му на власт през 2013 г. консервативният кабинет на Абът започна с помощта на войската операция "Суверенни граници", целяща да обезсърчи бежанците, решили да пристигнат по море.

1200 бежанци загинаха през управлението на предишното лейбъристко правителство, а според десницата, за близо година и половина, откакто е на власт, нито един мигрант не е загинал в океана.

Как процедира Австралия

Политиката на австралийските власти е следната:
  • Военноморските сили спират мигрантските кораби и ги връщат в пристанището, откъдето идват, често пъти в Индонезия.
  • Пристигащите се настаняват в бежански лагери на острови в Тихия океан.
  • Дори ако молбите им след проучване бъдат сметнати за легитимни, Канбера не им разрешава да се заселят в Австралия. Могат да се завърнат в страната си, да живеят в островните лагери или пък в Камбоджа - бедна страна, с която Австралия е сключила съответно споразумение.

Конфликти, хубаво време, спокойно море - повече мигранти

10 души са загинали, а над 6500 са спасени от италианската брегова охрана през изминалия уикенд в 17 отделни операции, с участието и на френски брегови власти, съобщава Франс прес, цитирана от БНР.

Вижте снимки >>>

Испанската полиция също съобщи, че е прехванала лодка с 21 имигранти край бреговете на провинция Алмерия.
 
Ескалиращият военен конфликт в Либия принуждава все повече хора да се опитват да прекосят Средиземно море, за да търсят убежище в Европа. Властите в Либия обявиха, че части от бреговата охрана са засекли и върнали в страната около петстотин имигранти, опитали се да преминат морето, за да стигнат до Европа. Хората – предимно от африкански произход, били откарани обратно в центровете за задържане край град Мисрата.

"Пътуването е дълго и трудно и може да доведе до смъртта ти. От Судан, докато стигнеш Триполи, във всеки етап от пътуването може да намериш смъртта си", казва един от спасените имигранти.

"Страдаме, не виждате ли? Рискуваме живота си. Не ни е приятно да го правим. Страдаме много, не виждате ли болката ни", възкликва Амина Ахмад – също спасена край бреговете на Либия.

Сред спасените през уикенда имало и бременна жена, която малко по-късно родила момиченце, предаде ДПА. Майката и бебето са добре, съобщиха с радост от италианския военноморски флот, публикувайки в Туитър и снимка от щастливото събитие, станало тази нощ на борда на кораба "Бетика".

Италианските власти прогнозират, че заради хубавото време и спокойните води броят на имигрантите от Северна Африка тази година ще достигне 200 хиляди души.

Фронтекс: Увеличихме операциите

Европейската агенция за граничен контрол Фронтекс обяви днес, че е увеличила операциите си в Средиземно море.

"Действаме за увеличаване на броя на корабите и самолетите. Поискахме и получихме потвърждение от някои европейски страни, сред които и Франция, че ще изпратят свои части", каза говорителката на Фронтекс Ева Монкюр от Варшава, където е базирана агенцията, цитирана от БТА.

Понастоящем в морето действат десетина кораба в рамките на ръководената от Фронтекс операция "Тритон", а агенцията приключва процедурите по изпращане на още кораби, но това все пак изисква известно време, обясни Монкюр.