Над 7 милиона избиратели (61,6 процента), са гласували за промяна в законодателството за узаконяване на хомосексуалните бракове, показват резултатите от допитване по пощата.

Австралийската статистическа служба съобщи, че в гласуването са участвали около 12 милиона от общо 16 милиона избиратели.

"Австралийците се обединиха както никога преди в подкрепа на гейовете и лесбийките и отправят недвусмислено послание до парламента да свърши работата си и да узакони еднополовите бракове", заяви за ДПА парламентаристът и говорител на кампанията за равно право на брак Алекс Грийнуич.

Австралийският премиер Майкъл Търнбул обеща закон за еднополовите бракове до Коледа. "Трябва да уважим гласа на хората. Поискахме мнението им и те ни го дадоха. То е недвусмислено и убедително. Нашата работа е да удовлетворим исканията им", каза министър-председателят. 

Той повтори предишно свое обещание да прокара закона в парламента преди Коледа.

От 1 октомври еднополовите бракове в Германия са разрешени. Депутатът от "Зелените" Фолкер Бек използва датата, за да се омъжи за приятеля си - българина Адриан.

Кралство Нидерландия беше първата държава в света, която разреши еднополовите бракове. Това стана през 2001 г. След тях редица европейски държави също узакониха еднополовите бракове.